Piteå kommuns timpris är varken högt eller lågt
Syftet med brandskyddskontrollen är att i tidigt skede upptäcka fel och brister hos anläggningen som kan innebära risker för brand, skriver Torbjörn Johansson.
Foto: Ingvar Karmhed/SCANPIX
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Timpriset för brandskyddskontrollen som taxan bygger på är 746 kronor inklusive moms, i timpriset ingår löner, administration, utbildning, lokaler, fordon, bränslen, utrustning med mera.
Vid en utvärdering av taxan under 2007 jämfördes Piteå kommuns taxa med tio andra kommuner, från Göteborg i söder till Piteå i norr. Vid denna jämförelse kunde det konstateras att Piteå kommuns timpris varken var högst eller lägst.
Taxan består av två delar: Första delen är en grundavgift/inställelsetid (genomsnittlig körtid till och från fastigheter och sotningens lokaler i hela Piteå kommun) på drygt 27 minuter, vilket motsvarar 342 kronor inklusive moms. Denna tid bygger på kommunal likställighets princip det vill säga oavsett var man är bosatt i kommun (90 kilometer eller en kilometer från sotningens lokaler) så är taxan likadan.
Den andra delen är beräknad utifrån ett platsbesök på cirka 30 minuter, vilket motsvarar 373 kronor inklusive moms, överstiger kontrollmomentet 30 minuter debiteras överskjutande tid.
Taxan för en normal brandskyddskontroll (upp till 30 minuter på plats) är i dagsläget 715 kronor inklusive moms. För en kontroll som tar mellan 30 och 45 minuter på plats är taxan 902 kronor inklusive moms.
Brandskyddskontroll
Brandskyddskontrollen innefattar hela värmeanläggningen samt taket och takskyddsanordningar. Den som utför kontrollen måste därför ha tillträde till alla delar av huset som skorstenen passerar.
Brandskyddskontrollen får endast utföras av den som är utbildad skorstensfejartekniker, har genomgått en påbyggnadskurs som brandskyddskontrollant samt är utsedd av kommunen.
Syftet med brandskyddskontrollen är att i tidigt skede upptäcka fel och brister hos anläggningen som kan innebära risker för brand.
Anläggningen ska kontrolleras mot bakgrund av hur följande faktorer påverkar brandskyddet.
Sotbildning och beläggningar.
Skador eller förändringar av det tekniska utförandet.
Temperaturförhållanden (vid behov temperaturmätning).
Tryckförhållanden och täthet (vid behov tryckprov och filmning av rökkanal).
Drift och skötsel med mera.