Patientunderlag tryggar sjukhusets framtid

Piteå2007-08-13 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
 Svar på insändare "Är tystnad den nya modellen". I Piteå-Tidningen den 2 juli har det ställts ett antal frågor till bland annat landstingspolitiker och därutöver gjorts påståenden med begäran om svar. Jag ska redogöra för min och s-landstingsgruppens ställningstaganden.

Min inställning till Piteå älvdals sjukhus (PÄS) känns bergfast. PÄS har ett betydande befolkningsunderlag och är dessutom specialistsjukhus inom ortopedi för hela länet förutom Gällivare sjukhus upptagningsområde.



Att förändra detta till något som insändarna i och för sig odefinierat kallar en förstärkt vårdcentral skulle kräva mycket stora investeringar vid Sunderbyns sjukhus. Sådana ombyggnadsplaner finns inte och skulle aldrig kunna gömmas i insändarnas märkliga resonemang om "dold agenda".

PÄS har alltså ett patientunderlag som tryggar sjukhusets framtid under all överblickbar framtid. Sjukhuset är ett av Sveriges större inom ortopediområdet och har på ett kvalitetsmässigt uppmärksammat sätt kortat köerna för den patientgruppen betydligt.

Insändarna vill ha svar på den ledande frågan om anledningen till att vi valt att offra tryggheten för PÄS och älvdalens befolkning. Eftersom vi inte valt detta, utan utveckling av sjukhuset bland annat genom stora investeringar, så kan inte och behöver inte frågan något ytterligare svar. Specialistjouren (bakjour) inom kirurgin vid PÄS finns redan nu i betydande utsträckning vid Sunderby sjukhus. Det betyder att PÄS har tillgång till kirurgbakjour dygnet runt alla årets dygn.

Den nya tekniken möjliggör att röntgenundersökningar kan göras till exempel vid PÄS och resultatet kan sedan bedömas av specialister på helt andra orter. Jag vill än en gång med skärpa fastslå att radiologiska undersökningar ska och kan genomföras vid PÄS dygnet runt alla årets dygn.



I akutsjukvården vid bland annat PÄS (IVAK) ska finnas specialistutbildade läkare. Det är dock inte möjligt att ha alla typer av specialister på plats, vilket för övrigt aldrig varit fallet i tidigare organisation. Även när PÄS hade akutkirurgi så skickades många patienter till andra sjukhus och då ofta de svåra fallen.

Jag och mina partikamrater i landstinget från Piteå är beredda att fortsätta att föra samtal med insändarna. Det skulle vara mer rationellt att träffas än att föra samtalet via media med den begränsning av utrymme och fördröjning av genmälen detta alltid för med sig.

Sammanhangen är ofta inte enkla och kräver utrymme för allsidig belysning och tid för att allas aspekter ska kunna övervägas.

Läs mer om