Okunskap ger makt
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Socialliberalism, är liberalism (liber betyder frihet) med sociala reformer i grunden. En balans mellan den personliga friheten och välfärdsstatens sociala trygghet.
Jag ser inget värde i den liberala friheten om det inte finns en social trygghet i botten. Bertil Ohlins "slogan" sociala reformer utan socialism, bidrog också till att jag lämnade socialdemokratin och blev en socialliberal folkpartist. Det var då ett stort steg, men jag tog det.
Men, frågade en sosse mig en gång, varför är det så få människor som röstar på den ideologin? Svaret är enkelt, det är så många människor som egentligen inte vet någonting om de olika partiernas ideologier och vad de står för. Vi brukar säga att kunskap är makt, men i detta fall blir det att okunskap ger makt, vilket är till glädje för socialdemokratiska partiet och broderpartiet vänstern. Att det ska ha någonting med min människosyn att göra när jag jämförde Vägverkets tidigare monopoliserade verksamhet med kommunernas monopol, har jag ingen förståelse för.
Det måste ha varit ett desperat försök av Nils-O Lindh att dölja sina bräckliga åsikter om entreprenaders värde i offentlig verksamhet.
Förstår Nils-O Lindh vad han menar när han skriver att "det är skillnad mellan skattefinansierad verksamhet och företag"? Äldrevård är skattefinansierad, oavsett om den drivs i kommunal regi eller på entreprenad.
I princip kan man mäta kvalite och resultat på all verksamhet, men så länge som man driver det i monopol, så är det tyvärr ingen som ställer dess krav.
Men har man mångfald i verksamheten, då har man någonting att jämföra med, och det skulle gagna både brukarna och skattebetalarna.
Att det finns kritik mot vårt vägunderhåll i dag, har ingenting med entreprenörskapet att göra. Det är en fråga om överenskommelsen mellan beställaren och utföraren, och hur den följs upp. Nils-O Lindhs kunskap om hur vinster skapas, verkar väldigt diffusa. Vinster är ingenting som vi skattebetalare får betala extra för.
Trots lägre pris kan en entreprenör skapa vinster genom lägre administrationer och en effektivare organisation och möjligen en bättre arbetsmiljö. Vad Kiruna får ut av att malmen finns, och produktionen sker där, är väl precis som på alla andra ställen.
Förutsättningen för människor att leva och bo där uppe, skapas genom de arbetstillfällen som LKAB och entreprenörsverksamhet står för. Det är samma princip som med SSAB, Plannja, Oxelösund och Borlänge, som Nils-O Lindh tar upp som exempel.