Norrländsk matglädje?

Piteå2009-03-21 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Nu måste vi som konsumenter börja vakna och ifrågasätta vilken skit som våra matprodukter fylls med, ett bra sätt är att läsa boken "Den hemlige kocken" av Mats-Eric Nilsson. Det har jag gjort och nu är det nästan omöjligt att köpa mat i affären, det är så extremt mycket E-nummer i allt. Det gör mig arg och besviken, ska våra barn behöva växa upp på artificiella smaker och E-nummer?

Jag ska ge två exempel på lokalproducerad mat: Jag har två små barn som gillar blodpudding och jag brukar köpa Piteortens Charks blodpudding eftersom jag tycker det är viktigt att satsa på lokalproducerad mat. Blodpuddingen är nu svartlistad eftersom jag har läst på innehållsförteckningen att den innehåller E621.
I boken "Den hemliga kocken" kan du läsa detta om mat som innehåller E621; "Den mat du nu står i begrepp att köpa innehåller så utarmade råvaror och har behandlats på ett sådant sätt i den industriella processen att de naturliga smakerna blivit så svaga att en särskild substans måste tillsättas för att maten ska bli ätlig".
Finns även misstankar om att detta ämne kan vara hälsovådligt, glutamat som E621 är, är ju väldigt omdiskuterat i Sverige och övriga världen. Denna tillsats som är förbjuden i barnmat väljer alltså Piteortens Chark att stoppa i blodpudding för att den ens ska bli ätlig, en produkt som äts mycket av småbarn och småbarnsfamiljer. Hur resonerar tillverkarna i detta fall, vad säger deras samvete till dem?
Mitt andra exempel gäller Nyhléns Hugosons, som använder som slogan "Norrländsk matglädje", vilket skämt! I detta fall har jag reagerat på deras rökta herrgårdsskinka, i denna produkt förekommer det sju olika E-nummer. Hur kan detta vara nödvändigt? Bland annat finns E621 i, vilket gör att man kan undra vad det är i denna skinka som gör att de måste tillsätta glutamat för att den ens ska bli ätlig.

Även E407 är med på innehållsförteckningen, om det ämne kan man läsa detta; "E407 har varit cancerframkallande i djurförsök. Hittills ingen konstaterad risk för människor. Nya studier väntas" (ur boken "Den hemlige kocken").
Så innan man vet hur vi människor påverkas av detta ämne, så stoppar producenterna glatt in denna skit i vår mat. Vad är det för matglädje? Så bli en medveten konsument, läs denna bok och låt oss börja ställa krav på matindustrin som föder oss och våra barn med riktigt dåliga, och ibland kanske till och med farliga produkter.
Läs mer om