Norrbotniabanan - ännu en gång

Piteå2007-03-02 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
 Besökte ett informationsmöte som anordnades i Piteå, där det informerades om den fortsatta planeringen för detta stora projekt. Det är ju ännu långt till något beslut när det gäller den nya järnvägens dragning genom kommunen. Det svåraste är väl hur dragningen skall läggas genom centralorten.

Jag tillhör dem som förordar en dragning efter E4, alternativet med ett resecentrum vid Lomtjärn. Den placeringen anses av en del som ett dåligt alternativ. Det talas om ute i periferin, med astronomiska avstånd från civilisationen och dylikt.



För var än ett resecentrum placeras, blir det aldrig gångavstånd till någon av de större arbetsplatserna. Andra transporter kommer att bli nödvändiga. Buss- och taxihållplatser samt övriga parkeringsytor behövs vid samtliga alternativ. Om centrumet läggs vid Lomtjärn, behöver man bara ta sig över E4, för att nå ett expansivt område inom Piteå kommun.

På Backens industriområde finns både tillverkningsindustrin och ett antal affärsföretag. Det är det enda ställe där ett rescentrum kan få ett visst underlag för pendlingsresenärer. Vid Lomtjärn finns även område för en godsterminal, samt det ställe där Älvsbybanan blir enklast att ansluta.



En dragning av Norrbotniabanan enligt Timmerleds-alternativet är väl, får vi hoppas ett skämt. Dela vår fina stad i två halvor, den norra och den södra. Tänk er 15-20 dagliga tåg, med farter som blir minst 250 kilometer per timme, med tågvikter upp emot 1 600 ton. Detta är väl inte så lockande? Sedan talade informatörerna på mötet om att detta alternativ skulle få avsevärda byggnadsproblem.

När banan skulle svänga norrut mot Luleå behövdes ett stort geografiskt område. Därför att svängen skulle bli så stor på grund av de farter och dom tunga frakterna som bandelen skulle tåla. Noliaområdet? Skall det läggas en järnvägsbank över norra fjärden. På så sätt begränsas båttrafiken med fritidsbåtar. Kommunen kanske är intresserad av att bygga nya småbåtshamnar halvvägs ute vid Fårön. Bansträckningen och en godsomlastningsterminal på Pitholmsheden, här kan nämnas att större delen av skogsområdet av Pitholmsheden är av hävd klassat som renbetesmark. Det är en sak att fundera över.



Om det skulle byggas en klaffbro över Pitsund, som har nämnts, med ett tågstopp på en halvtimme skulle kanske vissa problem uppstå, först bromsa in den höga farten sedan komma igång och samtidigt hålla en snävt lagd tidtabell.

En bro med segelfri höjd på kanske 25 meter upp från vattenytan. Då hör till saken att banprofilens lutning ej får överstiga vissa promillen på grund av de tunga lasterna. Det finns mycket att ta i beaktande före ett järnvägsbygge.

Läs mer om