Några undrar vad jag sysslar med?

Piteå2006-06-13 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
 Jag säger bara vad många andra säger. Det uppdrag i nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning (NAV) som jag klev av hade jag aldrig kandiderat till, än mindre blivit vald av folket till. Jag ersatte en partikollega som flyttat. Att jag tackar nej till att kandidera till fullmäktige är en nackdel bara för folkpartiets väljare.

Jag tackar nej av samma skäl som gör att vissa Pitebor aldrig kan tänka sig att kandidera. Varför de inte kan tänka sig det, är en viktig fråga, och det är den diskussionen jag vill slå ett slag för. Demokratin försvaras genom att vi ifrågasätter hur den hanteras. Enda sättet att trovärdigt föra fram den kritiken är genom att göra det på ett sådant sätt att jag inte tjänar något på det. Genom att samtidigt säga nej till eget maktanspråk.



FOLK BÖRJAR nu undra. Det är precis det som är mitt syfte, att folk ska tänka efter. De senaste åren har jag träffat folk i de mest skilda sammanhang. Mitt ifrågasättande bygger på att jag vill vara ärlig mot dem.

Eftersom kritiken som nu riktas mot mig handlar om att jag misstror det politiska systemet, blir socialdemokraternas kritik också riktad mot de som känner som jag. Har folket blivit socialdemokraternas och vänsterpartiets fiende? 

I kommunen tas många beslut i kommunstyrelsen, där få politiker sitter, med stor makt.

Socialdemokraterna har av "demokratiskäl", släppt in oppositionen i kommunstyrelsen. Min uppfattning är att det leder till en kompisstämning där många beslut tas utan ifrågasättande.

Ett exempel var när man avslog Fastighetsbolaget Sikforsbygdens ansökan om bidrag ur Vattenfallsmedlen.

Tillsammans med socialdemokraterna avslog kristdemokraterna och centern en ansökan från landsbygden med motivationen att det skulle leda till illojal konkurrens.

Man kan fråga sig hur kritisk en opposition blir i maktens finrum. 



NÄR MAN förvarar en politik där beslut trumfas igenom med majoritetsprincipen, som i kommunfullmäktige, svarar jag så här:

Om minoritetsoppositionens enda uppgift är att fungera som ett alibi för en totalitär majoritet kan vi ta bort minoritetens platser i fullmäktige.

Det skulle spara pengar, skillnaden skulle bli hårfin. Majoriteten av folket i Piteå har ju valt socialdemokraterna. 

Om vi inte följer den logiken måste vi istället fråga oss; vad vill vi att minoriteten ska ha för uppgift? 

Ska Piteå hänga med i utvecklingen krävs mera god vilja och mindre ideologi. Fram med goda ideer och avveckla prestigen.

Det kan du hjälpa till med genom att avveckla socialdemokraterna och vänsterpartiet. Kanske, ändrar de stil då.

Läs mer om