Munskänkarnas verksamhet bygger på måttlighet

Piteå2007-11-17 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
 Att ha "Vinprovning sker i kommunens lokaler" som en stor uppslagen nyhet på första sidan tyder på att det råder nyhetstorka inom Piteå-Tidningens utdelningsområde. Efter att ha läst Urban Edins artikel vill jag som regionchef för Munskänkarna i Övre Norrland samt ledamot av Munskänkarnas utbildningskommitte komma med några kommentarer till innehållet.



Vad det gäller nyttjandet av kommunens lokaler har jag inga synpunkter på vad som är rätt eller fel, utan det är en verksamhetsfråga för Arvidsjaurs kommun. Munskänkarna är en ideell förening med syfte att vidga kännedom och kunskap om vin och andra drycker, samt verka för goda och måttfulla dryckesseder. Att som kommunalrådet Jerry Johansson jämföra Munskänkarnas utbildningsverksamhet och vinprovningar med pubverksamhet visar på stor okunskap. Mig veterligen finns det inte många pubar i Sverige som i sin affärside har med skrivningen "att verka för goda och måttfulla dryckesseder". En stor del av Munskänkarnas verksamhet bygger på utbildning oavsett om det är vinprovningar eller kurser.

Vår utbildningsverksamhet följer en läroplan och kursplan. Varje kurs innehåller ett avsnitt om alkoholens hälsoeffekter, där tyngdpunkten ligger på de negativa effekterna som uppstår vid alkoholkonsumtion. Vi har riktlinjer om hur mycket vin det skall serveras vid utbildningar och provningar.

Den maximala mängden motsvarar 10 centiliter 40 procentig alkohol (fem lättöl), vilket en person som väger 70 kilo förbränner på fem timmar, så risken för att någon person skulle komma alkoholpåverkad på jobbet är obefintlig med tanke på att kurserna går på kvällstid. Det är också vanligt förekommande att kursdeltagare spottar ut vinet i samband med utbildningar. Jag ställer mig också frågande till att den här verksamheten pågår någon eller några kvällar i veckan. Jag har svårt att tro att Munskänkarna i Arvidsjaur har mellan 50 till 100 aktiviteter per år.



Munskänkarna har en verksamhet som bygger på måttlighet och med vårt synsätt skulle totalkonsumtionen samt kostnaderna för alkoholskador minska i det här landet. Vi satsar på kvalitet framför kvantitet. Jag tror även att Piteå-Tidningens vinkrönikor skulle få ett bättre innehåll om de använde vårt material.

Som det är i dag köper de ett material där ett vin utifrån pris och kvalitet istället för enbart kvaliteten. Det är likvärdigt med att bedöma en Beck-film utifrån hyrpriset och innehållet istället för enbart innehållet, något som är helt otänkbart.

Erik Grödahl
Läs mer om