Mindre salt, utan att riskera säkerheten

Piteå2007-11-09 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
 Snön faller och ishalkan slår till. Den stunden kommer varje år och ändå kan det kännas lika överraskande och oförklarligt varje gång. Vinterväghållning i Norrbotten och Västerbotten är ingen okänd företeelse för oss på Vägverket Region Norr. Det är här vi lever och verkar. Vi som jobbar här kör på samma vägar som alla andra trafikanter.



Vi är förstås väl medvetna om att det finns många åsikter om vinterväghållningen och hur den ska skötas. Det gäller exempelvis den eviga frågan; saltningen av våra trafikintensiva pendlingsvägar.

Saltets vara eller inte vara kommer nog att fortsätta vara en viktig fråga för trafikanterna. Vår ambition är självfallet att minska användningen av salt i vinterunderhållet.



Minsaltprojektet, som pågått ett par år på E4 mellan Rosvik och Rutvik, har gett oss tydliga och positiva resultat som visar att det går att minska saltanvändningen, utan att äventyra trafiksäkerheten, men också att det innebär fördyringar. Trots högre kostnader fortsätter vi arbetet, eftersom trafikanterna vill att vi minskar saltanvändningen.

Vi tänker nu gå vidare och successivt införa de nya metoderna för halkbekämpning på fler vägsträckor. Först ut är den 39 kilometer långa sträckan på E4 mellan Rutvik och Töre.

Från Vägverkets sida vill vi egentligen be våra trafikanter att ha tålamod. Förändringar tar tid. Vi är väl medvetna om att många är missnöjda med saltningen av våra vägar. Att helt ta bort saltet som halkbekämpningsmedel är inte möjligt i dag. Salt räddar liv och det är fortfarande det billigaste och mest effektiva halkbekämpningsmedlet.

Vår ambition är dock att bara salta när det verkligen behövs!

Helena Eriksson

Chef för vägunderhåll

Vägverket Region Norr
Läs mer om