Matkultur

Piteå2007-12-03 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
 Visst är det kul att åka till andra länder och uppleva det landets traditioner och kultur. Att uppleva deras stolthet över sin mat. Tänk om ni skulle bli serverad stekt strömming, mos och mjölk i Grekland istället för souvlaki och rött grekiskt lantvin. Det skulle förstås inte en grek göra eftersom han är stolt över sina traditioner. Jag skriver denna insändare för jag kan inte förstå varför inte svensken kan vara lika stolt över sina traditioner.

Det finns en enkel undersökning som visar att turister från andra länder tycker om att besöka norra Sverige. De tycker om vår vackra natur, de mörka skogarna, snön och mörkret, men det finns ett men, maten får kritik. Att restaurangerna är stängda när turisterna vill äta, att det inte finns restauranger som har traditionella maträtter av våra svenska råvaror. Istället så erbjuder vi pizzerior och hamburgerbarer. Vi i norr som har naturens skafferi runt om oss och öppna landskap med betande djur varför inte använda våra resurser på ett bättre sätt?

Marie-Anne Björn
Läs mer om