Mat är en färskvara och ska ätas direkt

Piteå2007-01-31 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
 När politiker och tjänstemän fredagen den 26 januari provsmakade maten i den nya måltidsverksamheten, var det bara smaken som gällde. Det konstaterades att någon smakmässig förändring inte skulle ske på grund av den nya kosthållningen.

Visst är det så att det är ganska enkelt att manipulera mat med hjälp av olika metoder och tillsatser. Det går ganska enkelt att med radioaktiv bestrålning få skämd mat att smaka bra.

Det går också bra med syntetiska tillsatser och konstgjorda sötningsämnen att manipulera våra smaksinnen.



Den intressanta frågan för provsmakarna skulle istället ha varit innehållet i maten.

Den mest primära kunskap om mat är att tillagning, nedkylning, förvaring och sedan uppvärmning förstör matens innehåll.

Vitaminer, mineraler, fleromättade fetter samt antioxidanter förstörs till och med försvinner vid långvarig förvaring med flera uppvärmningar.

Fria radikaler bildas också som påverkar vår kropp negativt. Samtidigt är också mycket av råvarorna i dag halvfabrikat som tidigare genomgått en tillagningsprocess.

Så frågan är vad innehållet i maten blir, kanske bara en bukfyllnad med inget och noll i näringsinnehåll.



Maten har alltid ett samband med lukten. Konsekvensen av förändringen blir att maten inte stimulerar lukt och smaklökar och inte smakar det vi är vana vid. Kortsiktigt kanske förändringen är en ekonomisk vinst, men vad händer på lång sikt.

Politikerna kanske sågar av den gren som de själva sitter på. När maten varken smakar, luktar eller har något näringsinnehåll, vilket gör att färre vill äta den. Visst är det både godare och nyttigare med mat lagat på en kvalitetsråvara som äts direkt, den både luktar och smakar.

Läs mer om