Man sparar inga pengar med storkök
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är inte den "anpassade" matsedeln med gröt och vegetarisk mat som är problemet, det är bara droppen som fick bägaren att rinna över. Skolmaten har under några år försämrats, avseende aptitlighet och utseende.
Från att ha haft kokerskor på de flesta förskolor och mindre skolor, sparar man pengar och inför mottagningskök i stället. Mat som varmhållits i flera timmar kan inte vara aptitlig. Överkokt pasta, grön korv som badar i fett, torr fisk, kall gröt med klumpar är bara några exempel. Kycklingbitar, chickybits, som är rosa inuti. Hemma har barnen fått lära sig att rosa kyckling inte är färdiglagat. Då de kommenterar detta får dom veta att så blir det då det varmhålls!
Vem minns inte den skosuletorra blodpuddingen i skolan? Den fick vi oss serverad strax efter den var färdiglagad, inte efter timmar i varmhållningsugn. Peter Roslund; eleverna bryr sig inte om dina uträkningar. Maten har inte plötsligt blivit "äcklig och oaptitlig", det har den varit ett längre tag. Vad händer nu, då vi bara ska ha ett storkök och alla skolor blir mottagningskök? Blir maten bättre då?
Det har visat sig i andra kommuner som infört ett storkök, att man sparar inga pengar i längden. Det är precis samma sak som nu händer i Piteå, maten blir mycket sämre och barnen äter inte. Men det kanske är det som är tanken med besparingen, att de inte ska äta. Lyssna på vad eleverna egentligen försöker säga och förklara i stället för att klappa dem på huvudet och säga - ni förstår inte det här!
Våga läsa och utvärdera de två diskussionerna som fortfarande pågår på PT:s hemsida under Tyck till. Där har väldigt många elever skrivit vad de tycker.