Man bygger inte först och ber om mer pengar sedan

Piteå2007-11-08 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
 Jag har en längre tid haft vissa funderingar över vad som riktigt händer inom vårt teknik- och gatukontor här i Piteå.

Först byggs det farthinder och rondeller här och var som måste byggas om på grund av att de är felaktiga (till exempel vid bussstation, Munskunds badhus) - inte gratis. För det andra så verkar det finnas en förkärlek till att då man väl ska till att bygga något, till exempel farthinder eller gång- och cykelbanor, då väljs inte de mest samhällsekonomiska varianterna (betong och granitplattor i olika varianter verkar man älska).



Istället väljs lösningar som skulle få en designer eller arkitekt att sjunga lovsånger - inte gratis. För det tredje, säger bara Sundsgatan - verkar inte heller gratis. För det fjärde, pricken över i:et. Att mer än tredubbla kostnaden för en sträcka på en gågata om max 200 meter, från 1,1 miljoner kronor till 3,7 miljoner kronor. En av våra hövdingar - Peter Roslund uttalar sig i Piteå-Tidningen: " Dels bygger projektet på en två år gammal kalkyl, sedan blev det en rejäl standardhöjning i form av ny belysning, gatsten och plattor istället för asfalt." Hallå, är kalkylen gammal - då gör man en ny!

Finns en viss summa pengar, då gäller denna, såvida det inte har ordnats fram mera pengar. Man bygger inte först och sedan äskar mera pengar. Eller är man så van av att ha egen majoritet i teknik- och servicenämnden, så den kan ge passande riktlinjer? Dags att börja hålla sig till den utmärkt utformade verksamhetsiden som finns för teknik- och gatukontoret!

Sedan vad det gäller projektet med uppvärmningen av Gågatan och dess fortsatta öde. Dra i nödbromsen, gör en ordentlig utvärdering av den sträcka som nu är gjord och se hur utfallet blir av denna.



Säger utvärderingen sedan att det är värt att fortsätta - gör en ny kalkyl på vad det kommer att kosta. Jag har en känsla av att det är fler än jag, som vill att det görs något vettigt av de kronor som vi Pitebor satsar via skattsedeln till vår kommuns utveckling.

Dags att våra folkvalda tar tag i detta. Det är inte på inkomsterna, utan på utgifterna som man blir rik.

Lorentz Holmgren

Filosofie magister
Läs mer om