Makten till medborgarna
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det kommunala självstyret har med åren tömts på innehåll. Regleringar från Stockholm eller direktiv från Bryssel har i praktiken redan avgjort nio av tio beslut i din kommun. Kommunerna får allt fler uppgifter men får allt mindre självständighet. Kommunerna borde inte bakbindas av regering och riksdag, utan istället ges större frihet att hitta olika lösningar på de problem man brottas med.
Även lokalt måste medborgarna ges ett större och mer direkt inflytande. Kommunfullmäktige borde exempelvis inte som i dag kunna säga nej till krav på kommunal folkomröstning om invånarna kräver det.
Det finns ett grundläggande stort politiskt engagemang och intresse bland stora delar av det svenska folket. Samtidigt ökar misstron mot de etablerade partierna och dess politiker. Antalet partimedlemmar sjunker snabbt i alla dessa partier. Unga politiker ger upp och lämnar politiken.
Medborgarna ser att de inte kan påverka de politiska besluten. Felet är att demokratifrågorna har försvunnit från debatten. Vi måste få en seriös diskussion om hur den politiska makten ska fördelas och utövas i den svenska demokratin.