Låt oss bedja?
Bo Persson
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Och varför kan Federal Reserve, den amerikanska riksbanken, sälja statsobligationer med räntor ner mot noll och till och med med negativ ränta? Ja, logiken är faktiskt ganska enkel: Om USA kollapsar så kollapsar allt annat också.
Men om USA för de gigantiska rekonstruktionsprojekt, som där nu är på gång, dränerar hela den övriga världen på resurser innebär då inte detta bara att krisen "flyttar på sig"? Eurasien blir dess nya epicentrum? Och vad finns det då att göra?
I dagarna har det nästan samtidigt i USA och Sverige kommit en ny bok av förra årets Nobelpristagare i ekonomi, Paul Krugman.
På svenska heter den "Krisen. Orsaker, verkan, åtgärder" (Översättning: Stefan Lindgren). Och i den berättar författaren vid ett tillfälle om ett möte där en hög företrädare för Federal Reserve efter att ha beskrivit läget och fått frågan från en av mötesdeltagarna vad som kunde göras, svarade "Låt oss bedja".
Ja, Paul Krugman nöjer sig förstås inte med det svaret. Han har en hel rad med konkreta förslag och när det gäller just den finansiella sidan av krisen hänvisar han bland annat till hur vi i Sverige löste vår bankkris för nu snart tjugo år sedan. Och så desperat som läget just nu är i USA blir det alltfler som förordar en sådan "svensk" tillfällig banknationalisering. Och samtidigt förstår man ju hur svårt det steget måste vara att ta i kapitalismens självaste högborg i världen.
Många konkreta förslag alltså men innan Paul Krugman kommer fram till dem i detalj gör han en lång resa genom de senaste hundra årens samtliga stora ekonomiska kriser. Han menar nämligen att dagens kris - han kallar den "alla krisers moder" - på sitt sätt är alla dessa föregående kriser på en och samma gång.
Det är pedagogiskt och underhållande men inte alltid så helt lätt i alla fall. Så visst är det bra att Stefan Lindgren, bokens översättare, kommer till Piteå i nästa vecka och hjälper till med förståelsen.