Landstingspolitiker beredda att mötas

Piteå2007-12-20 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
 Svar på insändaren "Det är nu det är politik". Nätverket för Piteå älvdals sjukhus har i en insändare i Piteå-Tidningen den 28 november tagit upp några frågor med anknytning till landstingets verksamhet. Jag ska efter bästa förmåga försöka svara på dem. Jag beklagar dröjsmålet med svaret.

Den första frågan är varför man inte har rätt att i den socialdemokratiska landstingsfullmäktigegruppen offentligt stå upp för sina väljares uppfattning. Fakta är att gruppen både inbjuder till och efterfrågar våra upplevelser av allmänhetens uppfattning i de frågor vi har att behandla. Dessa uppfattningar kan vara olika och ibland motstridiga men de lyfts fram.

Sedan har gruppen med den information vi får och med hänsyn till det program man underställt väljarnas prövning i allmänna val att göra sina avvägningar. I här aktuellt fall finns det förslag om både nedläggning och utökning av vårdplatser och en satsning på så kallad palliativ (smärtlindrande) vård i livets slutskede.



Vid en sammanvägning av behov och rättvis fördelning av vårdplatser och samtidigt en satsning på palliation så röstade 27 gruppmedlemmar för förslaget och fyra emot. Jag tror att Nätverkets syn på demokrati är att minoriteten i det fallet måste böja sig för majoriteten.

Alla gruppmedlemmar har också utan restriktioner vid flera tillfällen under ärendets beredning fått argumentera för sin ståndpunkt. Nästa fråga handlar om fullmakter till landstingsledningen som uppges innehålla en skyldighet för gruppen att följa dess vilja. Några fullmakter med det innehållet finns inte.

Som framgår ovan röstar vi i gruppen i de ärenden som kommer upp till behandling. Röstetalet får avgöra vår partigrupps inställning i respektive fråga. Då har alla en röst oberoende av deras position i landstingspolitiken. Så går det för övrigt till i alla demokratiska folkrörelser.

Förslaget att minska med sju vårdplatser i Piteå är i praktiken tre. Dessa är professionen överens om att vi kan minska. De övriga fyra ska inte avvecklas inom landstinget utan är beroende av lösningen av kirurgbakjourens lokalisering. I den frågan avvaktar vi vad professionen har för synpunkter i frågan. Personligen är jag tveksam om lämpligheten av att samordna den jouren med Sunderbyn och avvaktar ytterligare underlag i ärendet. I Piteå har det minskats med tre vårdplatser som inte anses erforderliga men kommer istället att få mer kompetens inom den palliativa vården, som är i högsta prioriteringsklass i de nationella regelverken. Utrymmet gör det inte möjligt att i insändare gå djupare in i frågeställningarna. Samtliga s-landstingspolitiker från Piteå är dock beredda att träffa er så att vi gemensamt kan berika varandra med våra synpunkter.

Läs mer om