Lägg ner jämställdhetskommitten

Piteå2008-01-10 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
 Vänsterpartiet i Luleå föreslår i en motion till kommunfullmäktige att den nuvarande jämställdhetskommitten läggs ned.

Kommitten bör ersättas med ett utskott som består av ledamöterna i kommunstyrelsens arbets- och personalutskott, det vill säga den högsta kommunledningen. Först då hamnar ansvaret där det hör hemma. Revisorerna i Luleå kommun föreslår att jämställdhetskommitten avvecklas. Vi håller med. Att vi vill lägga ner jämställdhetsutskottet beror inte på att vi har någon speciell kritik mot de nuvarande ledamöterna. Det beror snarare på att jämställdhetsutskottet med nuvarande organisation aldrig kan bli den blåslampa som behövs för jämställdheten. Kommitten riskerar istället att bli (har redan blivit) ett alibi för en passiv kommunledning.

Inför förra mandatperioden ville vänsterpartiet göra en egen nämnd av jämställdhetskommitten. Socialdemokraterna ville behålla nuvarande kommitte. Förhandlingskompromissen blev att den nuvarande jämställdhetskommitten skulle få utökade befogenheter.

Allt fungerade inte illa men det fungerade inte som vi hoppats under förra mandatperioden. Vi drar nu slutsatsen av detta. Om nya steg ska kunna tas för jämställdhet så måste högsta kommunledningen ta sitt ledningsansvar på ett tydligt sätt.

Det här är inget nytt arbetssätt. När Luleå kommun för tiotalet år sedan utropade sig som eko-kommun skapades ett miljöutskott bestående av dåvarande högsta kommunledningen, kommunstyrelsens arbetsutskott. All personal och alla förtroendevalda erbjöds vidareutbildning om miljö och hållbar utveckling.Det saknas inte arbetsuppgifter för ett jämställdhetsutskott bestående av kommunledningen. Några uppgifter borde vara att konkret följa upp arbetet för lika lön för likvärdigt arbete.

En annan fråga är att följa upp hur det förebyggande arbetet mot våld mot kvinnor kan förstärkas. En tredje fråga är att genomföra ett kunskapslyft både bland anställda och förtroendevalda i genus- och jämställdhetsfrågor. Konkreta mål bör sättas upp för arbetet och utvärderas regelbundet.

Läs mer om