Kommunen styr inte projektet

Piteå2006-10-18 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
 Svar och kommentarer kring Pitholmsprojektet. Efter några artiklar i Piteå-Tidningen förra veckan om Pitholmsprojektet och som svar på några insändare vill jag framföra följande: För mig är det god politik att bromsa i högkonjunktur för att kunna gasa och hålla hjulen igång i lågkonjunktur.

I dag är läget så att de anbud vi får in ofta ligger 30-100 procent över kalkyl. Många gånger avstår entreprenörer från att lämna in anbud då de vare sig får tag på arbetskraft eller maskiner om de överhuvudtaget har tid och resurs att ens räkna på anbudet.

I ett sådant överhettat läge är det klokt att sakta in på kommunens investeringstakt.



Ridskolans tänkta anläggning på Pitholm är ett av några exempel som jag nämnde till Piteå-Tidningen som kan tänkas vänta något år, eftersom det trots allt finns en fungerande anläggning på Grisberget, även om den är sliten. Men en sådan eventuell förskjutning riskerar på intet sätt Piholmsprojektet som flera av de engagerade i projektet högljutt deklarerat.

Tvärtom, så underlättar det för eventuella entreprenörer att ta sig an projektet om inte såväl travbanan, infrastruktur som ridanläggning ska pressas igenom samtidigt. De som driver linjen att göra så riskerar att ge projektet en riktig björntjänst.



Som svar till Sture Lundgren vill jag säga att jag inte är svag i tron.

Däremot försöker jag använda skattebetalarnas pengar på ett förnuftigt sätt samtidigt som jag inte vill bidra till fördyringar för de företag och fastighetsbolag som måste eller är i full gång att investera.



Till Bo Lundbergs alla frågor vill jag anföra följande svar:

1. Nej.

2. Att värma en gata kan ske på många sätt. Inget alternativ är stängt. Om tubvärme kan komma ifråga så förutsätter det Smurfit Kappas gillande och står ej i motsatsställning till Pitholmsprojektet.

3. Den kommunala inställningen har de senaste arton månaderna varit mycket tydlig; Den uppvärmda travslingan med stallar är inte ett kommunalt ansvar. Den måste privata intressenter finansiera. Kommunens roll i projektet är vägar, vatten, avlopp samt ridskolans anläggning och exploatering för framtida hästnära boende.

Eftersom travbanan är grunden och kärnan i hela projektet så investerar inte kommunen i de andra delarna innan vi vet att travbanans finansiering är säkrad.

Det finns full enighet bland de politiska gruppledarna, inklusive de borgerliga, om denna linje.

4 och 5. Jag spekulerar inte i det. Bägge projekten har potential.

6. Jag hänvisar till svar tre. Vi inväntar finansiering av travbanan.

Avslutningsvis vill jag erinra att det inte är kommunen som styr detta projekt. Projektägare är de som kontrollerar värmen och marken där Smurfit Kappa gjort sin avsättning. Det är också dessa som besitter beslutsrätten i projektet. Kommunen stöttar och bidrar med sina delar, men bestämmer inte över projektet.

Däremot har kommunen redan avsatt 20 miljoner kronor till de delar som är kommunens ansvar i projektet. Förslaget till budget för nästa år innebär ytterligare minst 30 miljoner kronor. De 15 miljoner kronor som skall bekosta den uppvärmda travbanan saknas dock fortfarande. Där väntar vi på att de privata finansiärerna stiger fram.

Läs mer om