Kina - vår tids drama
En dramatisk förändring är att dagens Kina är ett samhälle med djupa ekonomiska klyftor, skriver Bo Persson.
Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
2007 tillverkade man fler bilar än Japan och över en halv miljard mobiltelefoner. Satsningen på forskning och utveckling blir för varje år alltmer ambitiös. Hur har denna omvandling varit möjlig och var är Kina på väg?
Dagens Kina är på många sätt radikalt olikt Maos. Den privata sfären är mycket större och i början av 2008 fanns 230 miljoner IT-abonnenter och tiotals miljoner aktiva bloggar. Mycket är sig samtidigt likt och landet är fortfarande en enpartistat ledd av ett kommunistiskt parti. Hur går det ihop? Hur länge kan enpartistaten bestå?
En dramatisk förändring är att dagens Kina är ett samhälle med djupa ekonomiska klyftor. Och med stora spänningar. Tiotusentals så kallad "massincidenter" av olika slag äger rum varje år. Människor protesterar mot orättvisor och maktmissbruk. Allt oftare är protesterna rättsbaserade. Ett civilt samhälle håller på att växa fram på nätet!
Om detta och mycket annat kan man läsa i en nyutkommen bok, "Kina - vår tids drama", av Börje Ljunggren. Jag lyssnade på Börje Ljunggren när han i våras presenterade sin bok i Stockholm. Men sedan dess har det ju också hänt en del.
Finanskrisen har fördjupats och nu är också recessionen här med negativ tillväxt. Kommer Kina att dras med i den recessionen? Eller kommer den årliga tillväxt på runt tio procent, som Kina nu haft i trettio år, att bestå under överskådlig tid? Och vilka politiska uttryck kommer detta i så fall att ta sig? Ja, den frågan eller de frågorna kommer säkert upp, när Börje Ljunggren är i Piteå nästa vecka och föreläser kring sin bok.