Junilistan bekämpar människohandeln
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I BETÄNKANDET föreslår EU-parlamentet ett antal åtgärder som skall minska den tragiska handeln med människor. Människohandel kräver globalt, regionalt och lokalt samarbete.
Ett land kan inte agera isolerat för att lösa denna fråga. Frågan är vilka former samarbetet skall ha inom detta område. EU är en värderingsunion som bygger på respekt för mänskliga rättigheter och alla människors lika värde.
Därmed skall självfallet EU ta tydligt avstånd från människohandeln inom unionen. I detta sammanhang är det dock viktigt att även lyfta fram samarbetet mellan internationella organisationer såsom FN, Europarådet och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).
JAG RÖSTADE ja till förslaget att Tyskland skall motarbeta människohandel och tvångsprostitution under fotbolls-VM. Jag röstade ja till att termen tvångsprostitution inte skulle användas. Prostitution är aldrig, eller ytterst sällan, frivillig.
Men betänkandet innehöll också långtgående överstatliga förslag: en harmonisering av asylpolitiken, att medlemsstaterna skulle se över sin viseringspolitik och medlemsstaternas regler för uppehållstillstånd kritiserades. Detta röstade jag nej till.
Ovanstående frågor är exempel på fundamentala frågor som skall debatteras nationellt. Lagstiftning och harmonisering kan mycket väl vara önskvärt. Denna fråga skall dock föregå en livlig demokratisk debatt i medlemsstaterna. Det är beklagligt att EU-parlamentet utnyttjar ett viktigt betänkande till att stärka EU:s inflytande inom områden som hör till medlemsstaternas kompetens.