Högerpolitik light?
Bengt Hurtig, v
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Normpolitikens förespråkare anser att riksdagens ledamöter i princip är oansvariga och bara driver upp statsutgifterna utifrån själviska syften. Normpolitiken är ett barn av nyliberalismen och dess kamp mot John Maynard Keynes idéer.
Sex av riksdagens partier inklusive socialdemokraterna har anammat denna syn och säger egentligen att de själva är så oansvariga att de inte kan ta beslut om statens utgifter utifrån de inkomster som staten kan budgetera.
I stället måste riksdagen tre år i förväg lägga fast ett utgiftstak som inte får överskridas och statens budget ska alltid ha ett överskott på minst en procent av BNP (bruttonationalprodukt) oavsett hur stora statens tillgångar är och vilka behov människorna har. Eftersom det är mycket svårt att fastställa statsinkomsterna tre år i förväg lägger sig riksdagen tillräckligt lågt i utgifter för att vara säkra på att klara sparnormen.
När statsinkomsterna blir större än budgeterat kan överskottet bara användas till att sänka skatterna eller amortera på statsskulden. Denna politik driver hela tiden ned de offentliga utgifternas andel av BNP och den offentliga sektorn tvingas till ett nära nog permanent sparande. En del offentliga verksamheter börjar bli söndersparade.
Regeringens mål är att den offentliga sektorns andel av BNP ska minska med fyra procent eller cirka 120 miljarder kronor under mandatperioden. Frysningen av statsbidragen leder till att kommuner och landsting år 2010 får cirka sex miljarder kronor mindre än om ingen frysning skett.
S-märkta kommunal- och landstingsråd börjar nu klaga på regeringens frysning av statsbidrag. Men har någon hört Mona Sahlin eller Peter Eriksson säga att de vill häva frysningen av statsbidragen eller målsättningen att de offentliga utgifternas andel av BNP ska minska med fyra procent? Jag har i varje fall hittills inte hört det.
Vänsterpartiet är redo för kompromisser men skulle det misslyckas kommer partiet att ha rätt att lägga egna förslag i riksdagen.
När dessa röstats bort har vänsterpartiet att välja mellan en rå högerpolitik och en s-märkt högerpolitik "light". Det valet blir som förr lätt.