Har vi behov av friskolor i Piteå?

Piteå2006-09-08 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
 Den frågan ställer Ruth Rahkola (RR), barn- och utbildningsnämndens ordförande, på PT:s debattsida den 29 augusti. I samma debattartikel ger hon också svaret, hon säger nej till friskolor.

Jag är en av de som startade Tolvmans friskola, den första friskolan i Piteå. I dag har föräldrar till 48 barn gjort ett aktivt val för att deras barn ska få gå på Tolvmans friskola.

Jag vet inte om RR har någon egen definition av begreppet "behov". Dock vet jag att den gängse definitionen innebär att om det inte finns behov av en tjänst så kommer den heller inte att efterfrågas.

Enligt gängse definition fanns och finns det således ett behov av Tolvmans friskola.



DET HAR genom historien funnits sådana som ansett sig så briljanta att de sett sig nödgade att uttolka människors faktiska behov, enligt deras uppfattning var det något som människorna själva inte klarade av.

Dessa, de som ansåg sig ha bättre kunskap om befolkningens behov än befolkningen själv, befann sig ofta i ledande ställning på andra sidan det som en gång kallades järnridån. Jag hade hoppats att de försvann samtidigt som järnridån.



DET FINNS åsikter i RR:s debattartikel som jag håller med om. Studieron i skolorna måste
absolut återupprättas, lärarlösa lektioner är ett gissel och självklart ska eleverna undervisas av behöriga lärare.

Jag håller också med om att det på många håll görs fantastiska insatser av skolans personal, hos oss på Tolvmans friskola så fantastiska att vi faktiskt har gett all personal något som RR tydligen inte kan acceptera; bonuslöner.

Det har vi gjort i förvissningen om att personal som är nöjd med sin arbetssituation är en förutsättning för att barnen ska få den bästa tänkbara situationen i skolan. Och vi har haft råd med det tack vare att vi driver skolan med ett minimum av administrativa kostnader, ingen i styrelsen tar ut arvode, vinstutdelning är intet och kommer inte att bli aktuell, och framför allt för att det precis som vi trodde var många som hade behov av en friskola, även om inte barn- och utbildningsnämndens ordförande trodde det.

Läs mer om