Handikappade diskrimineras

Piteå2006-08-10 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
 Under året 2000 kom regeringen med en proposition "från patient till medborgare". Den skulle borga för att alla funktionshindrade skulle få bli mer delaktiga i samhällsgemenskapen och att alla hinder skulle vara avhjälpta senast år 2010.

Om detta kunde bli verklighet skulle det medföra att bemötandet av funktionshindrade såväl fysiskt som psykiskt avsevärt förbättrades och diskrimineringen avstannade.

Men hur har det gått och hur ser det ut i samhället i dag? Funktionshindrade kommer fortfarande inte fram till mängder av byggnader och kan inte heller vistas i dem. Målet med propositionen är att funktionshindrade ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt.

Det är diskriminering mot en enskild om det inte finns handikapparkering i anslutning till en aktivitet.

Det är diskriminering att inte kunna ta sig fram på gator och torg med rullstol, att skyltar saknas för intellektuellt funktionshindrade, att inte kunna ta sig in i olika byggnader, att det saknas handikapptoaletter, att individer med läs och skrivsvårigheter inte får anpassad information, att psykiskt funktionshindrade inte får ett bra bemötande.



LISTAN KAN göras mycket längre. Det har gjorts mycket under det senaste årtiondet, mycket tack vare en stark handikapprörelse, men det behövs politiska initiativ och resoluta beslut för att få ett mera jämlikt samhälle.

Frågan som nu måste ställas till den så kallade "alliansen" är: Vad vill Lars, Fredrik och Maud den närmaste valperioden? Ska ni fortfarande vara delaktiga i att mellan 15-20 procent av befolkningen ofta blir diskriminerade, många så gott som dagligen.

Det är dags att handikapprörelsen bemöts med den respekt de förtjänar.

Läs mer om