Jo, handlarna vet att de flesta svenskar föredrar svenskt kött och då kan man ha höga påslag och ändå få sälja. Importköttet är inte fullt så populärt och om man ska få sälja det måste det ha lågt pris. Uppgifterna är hämtade ur tidningen Allt om Mat. För nötkött är prisbilden likartad. Ingen handelskedja eller enskild handlare har velat säga sanningen. Nämligen den att man tar vad man kan få. Man vet att kunderna värderar svenskproducerad mat högt, därför att svensk djurhållning bedrivs efter goda etiska principer. Bondens lön är låg, fastän kvaliten är optimal. Det är ingen överdrift att påstå att handeln tar hela vinsten av bondens kvalitetsarbete.
Orkar de svenska bönderna fortsätta producera förstklassiga varor till dumpningspris? Naturligtvis inte. På sikt måste bönderna endera skaffa sig egna livsmedelskedjor eller sluta med sin produktion. I avvaktan på att så sker, uppmanar jag alla Sveriges konsumenter att pruta vid köttdisken.