Gör Storön till ett försöksområde med kontinuitetsskogsbruk

Piteå2008-02-15 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Jag har med stort intresse följt händelserna och konflikten om Storöns avverkningar. De påminner om det vi har här på Lidingö, även om jämförelsen haltar.

De, som här skött skogen, har skoglig utbildning och gör som man skall enligt skolboken; avverkning med skärmträd, plantering och avveckling av skärmen.



Det har gjort människor upprörda. Människors älskade rekreationsskog är borta för minst en generation framåt.

Vi måste göra så, annars får vi ingen återväxt, säger man samt "selektiv avverkning har redan prövats under tidigare decennier och den gröna lögnen är ett faktum".

Efter mycket bråk har tjänstemännen dock gått med på selektiva avverkningar på prov. Tyvärr har de första resultaten inte blivit särskilt lyckade, då man inte har haft någon utbildning för denna typ av skötsel.



Skogsstyrelsen har uppmärksammat att de ideella friluftsföreningarna varit mycket aktiva i vår kommun angående skogskötseln.

De har erbjudit sig och nu genomfört ett försök med kontinuitetsbruk på 13 hektar. Som mål har man att "skogskänslan skall vara kvar" efter ingreppet. Resultatet är mycket lovande och allmänheten är nöjd.



Vi har studiebesök från hela Sverige och många fler är att vänta. Det kostar på att tänka om. Jag vädjar dock nu till allmänningen, som äger skogen på ön, att göra ett allvarligt försök med kontinuitetsskogsbruk. Intresset för detta är stort över hela landet.

Sveaskog har avsatt 3 000 hektar i Sverige för försök med kontinuitetsskogsbruk. Jag kan garantera, att om Storön får vara ett försöksområde för kontinuitetsskogsbruk, så kommer Arjeplogs allmänning att sättas på skogskartan i Sverige och ni kommer få många studiebesök.



Detta kommer att gynna kommunens anseende och turistnäringen i området och ni kommer att ha er rekreationsskog kvar, alltså både äta kakan och ha den kvar.

Mycket tyder också på att ni på sikt får en mycket bättre avkastning på ert skogskapital både ekonomiskt, socialt och kulturellt. Om kalavverkningarna genomförs, kommer alla att bli förlorare.

Läs mer om