Gömt socker

Akta er för det dolda sockret som finns i många produkter, tipsar insändarskribenten.

Akta er för det dolda sockret som finns i många produkter, tipsar insändarskribenten.

Foto: Shutterstock

Piteå2018-06-06 23:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag tycker att man borde sluta med att ha dolt socker i all mat. Detta är ett stort hälsoproblem i vårt samhälle. Det är bara onödigt och behövs egentligen inte. Man stoppar dolt socker i all möjlig mat. Alla vet ju att godis, bullar och kakor är fulla med socker. Men visste du att vanliga frukost- och mellanmåls alternativ kan vara minst lika onyttiga? Det är inte bara den vita naturliga varianten av socker, utan även koncentrerat sötningsmedel som är väldigt onyttigt. Visste du exempel att havregrynsgröt, den mättande och fiberrika frukosten, innehåller 5-10 gram socker per normal portion? Detta socker påverkar din hälsa negativt. Man kan öka chanserna för att få diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar samt förstöra tänderna och orsaka ett ojämnt blodsockervärde, så det påverkar inte bara din vikt.

Många fabriker lägger i mycket koncentrerat sötningsmedel för att få maten att bli sötare och därmed skapa ett beroende. Alla människor har ett naturligt sockersug och kroppen vill ha mer och mer socker eftersom hjärnan uppfattar det som en belöning. Detta blir en stor förtjänst för fabriker, eftersom de lägger i mycket socker i maten, kommer de som köper att bli beroende och vilja köpa produkten fler gånger, vilket de tjänar mycket pengar på.

Socker är en stor smakbärare och lättillgänglig i alla hushåll. Socker går under 50 olika namn som till exempel dextros, fruktos (för att få det att låta nyttigt), melass och laktos. Så snälla köp mat utan så överdrivet mycket socker! Kolla alltid på innehållsförteckningen, för om sockret är nästan högst upp betyder det att produkten innehåller mycket socker. Bröd, flingor, smaksatt yoghurt, tacokryddor och färdiga såser innehåller oftast mycket socker. Var också uppmärksam med produkter med låg fetthalt, därför att vissa innehåller då mer socker. Så man kan leva utan socker, men inte utan fett.

Läs mer om