Frukost till lunch

Piteå2008-02-22 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Efter mina snart 12 års erfarenhet av skolmaten har jag kommit fram till att ungefär 60 procent äter skolmaten, den andra halvan tar mat men flyttar mest den på tallriken och sedan åker den i grishinken. Detta beror inte på att maten är dålig, nej den är välgjord efter konstens alla regler (för storkök) men den smakar ju inte som mammas mat.

Barn och ungdomar är känsliga för nya smaker och är därför ofta skeptiska mot mat som inte smakar som hemma. Därför tycker jag att man borde tänka om. Man borde helt enkelt servera frukost till lunch. Tänk dig ett bord fullt av goda bröd, fullkorn, lingon, havre, vete och råg. Sedan en massa olika pålägg, ost, skinka, korv, köttbullar, leverpastej, ägg, kaviar med mera. Alla dessa pålägg smakar likadant hemma och alla vet vad just de tycker om. Man vet till exempel vilket pålägg man vill ha till polarbrödet eller till lingonbrödet.

Naturligtvis måste det även finnas grönsaker som tomat, gurka och paprika. Frukt ska också finnas. Till detta serveras te, mjölk, choklad, juice och fil. Till filet ska det finnas flingor och müsli av olika slag. Jag garanterar att 99 procent av alla elever skulle äta med god aptit varje dag, Vi skulle bli piggare, gladare, friskare och mer lättlärda och våra föräldrar skulle slippa få hem en hungrig sur unge. Ur näringssynpunkt är det inte sämre än vanlig mat. Man får i sig hela kostcirkeln och det är mer än vad vi annars får, med tanke på att många inte äter alls (utom de flesta som köper en macka i fiket istället).

Halvan som äter, skulle inte de sakna maten? Jo en del, men de flesta skulle nog äta mer än av den vanliga maten. Jag tror att de flesta vuxna människor äter i stort sett samma sak till frukost under hela sitt liv. Det består nog av detta som jag har räknat upp, därför tror jag inte heller att eleverna skulle bli less på denna buffe bestående av frukost.

Det kanske skulle kosta lite mer, men å andra sidan skulle man kunna dra ner rejält på personal i köken, det är den enda nackdelen. Annars är min ide kanonbra tycker jag.

Läs mer om