Förmögenhetsskatten
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Kritikerna borde vara försiktiga innan man tar till "brösttonerna" och påstå att denna åtgärd är att ta från de fattiga och ge till de rika. Åtminstone om man har några som helst kunskaper om vilka förändringar som gjordes av denna beskattning under det socialdemokratiska regeringsåren.
Häromdagen kunde man i massmedia berätta att Hennes & Mauritz hade ökat utdelningen på aktierna och samtidigt att huvudägarna, familjen Persson, skulle få en utdelning på 3,4 miljarder kronor. Med en utdelning på 11,50 kronor per aktie så är det lätt att räkna ut att familjen äger cirka 300 miljoner aktier i bolaget. Enligt dagens börslista har en aktie värdet 367 kronor.
Värdet på familjens aktier i bolaget är alltså 110 miljarder kronor. Om familjen skulle betala förmögenhetsskatt så skulle de punga ut med 1 320 miljoner kronor per år. Den sittande socialdemokratiska regeringen insåg vilka följder en sådan beskattning skulle få.
Företaget skulle lämna Sverige, och samtidigt skulle skatten på utdelningspengarna gå samma väg. En nätt liten summa på 1 020 miljoner kronor.
Hennes & Mauritz är bara ett exempel. Om en ägare har aktier i det egna företaget så betalas ej förmögenhetsskatt.
Jag anser att den förändring av förmögenhetsskatterna som gjordes av den socialdemokratiska regeringen var nödvändiga, men jag har svårt att förstå att de mindre förmögenheterna ska beskattas medan de verkligt stora förmögenheterna slipper denna beskattning.
Ett borttagande av förmögenhetsskatten skulle långsiktigt gynna svensk ekonomi. En del pengar skulle "strömma" tillbaka till landet. Riskvilligt kapital är välkommet.