Fel att inte investera i vår framtid

Piteå2007-11-20 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
 Företagarna i Glommersträsk är oroliga, ja till och med bestörta över förslaget att flytta eleverna i årskurs 7-9 till Arvidsjaur.

Att de barn och ungdomar som bor i Glommersträsk i dag skulle få sämre möjligheter att arbeta på eller starta företag efter att ha studerat på högstadium, gymnasium och högskola i Arvidsjaur eller på annan ort i eller utanför Sverige känns dock inte som en rimlig slutsats.



Vi förstår Glommersträskföretagarnas oro över den föreslagna förändringen, men för att komplettera bilden bör också övriga sparförslag och deras konsekvenser beskrivas.

Vi är några av dem som ingår i den grupp föräldrar som i insändare i Piteå-Tidningen den 14 november kallas för föräldraaktionen.

Vi vill att de sparförslag som genomförs ska drabba så få som möjligt och dessutom inte drabba de yngsta eller mest utsatta barnen.

Att låta de 38 högstadieelever som i dag går i skolorna i Glommersträsk och Moskosel åka buss till skolan i Arvidsjaur skulle enligt kommunens beräkningar innebära en årlig besparing på cirka 2 miljoner kronor.

För elevernas del skulle det kunna innebära någonting bra. Att vid 13-15 års ålder få större möjligheter att välja tillvalsämnen och dessutom få möjligheter till ett ökat socialt kontaktnät bör för barnens del vara positivt.

Att barn i åldern 1-5 år ska samlas på två stordagis med upp till 150 barn på varje innebär däremot inte någon förbättring, för någon.

När dessutom detta förslag kräver en investering på 18 miljoner kronor och en personalminskning från dagens 51 till 45 personal (minskning med 12 procent) för att få ekonomin att gå ihop upplever vi det som än mer ogenomtänkt.

Förslaget om att avskaffa specialpedagogerna i Arvidsjaur (2 miljoner kronors besparing) är inte på något plan rimligt och skulle slå hårt mot de cirka 500 elever i åldrarna 6 till 15 år som i dag finns i Arvidsjaur.

Att avskaffa hälften av elevassistenterna i Arvidsjaur skulle förvisso spara 2,8 miljoner kronor, men samtidigt vara förödande för våra barn.

Att mot bakgrund av ovanstående välja mellan att 38 elever i åldrarna 13-15 år ska åka buss till ett högstadium med fler möjligheter eller att 800 barn mellan 1 och 15 år ska drabbas av drastiska nedskärningar i kvalite, personaltäthet och stöd till utsatta är för oss enkelt.

Med det bästa för en majoritet av barnen i centrum.

Björn Eliasson

Ann-Helen Möller

Magnus Olofsson

Therese Jansson

Marko Lepistö

Anni Kummermo

Tony Gustafsson

Jens Eliasson
Läs mer om