Efter 50 års skogsmissbruk
Jag tittar ut över en nyligen massakrerad skogsmark från hösten 2007 och kan konstatera att det fortfarande, efter 50 års skogsmissbruk återstår en hel del att göra innan dagens skogsbruk fungerar som det borde, skriver Matsåke Bergström.
Foto: Matsåke Bergström
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I den första, "skogsdrömmar", fick man en skrämmande påminnelse om drömmarna om den perfekta skogen från 1960-talet och framåt, när allt verkade vara möjligt.
Det närmast hänsynslösa kalhyggesbruket bredde ut sig, införsel och plantering av alla tänkbara trädslag blev vedertaget samtidigt som hormoslyr och andra gifter togs fram för att ta död på i stort sett allt som kunde skada barrskogen.
Det producerades exempelvis gifter att användas mot tjäder och hare, eftersom de åt tallbarr och skott.
Lyssna på denna dokumentär som kommer i repris i radion den 31 maj eller gå in på radions hemsida om du har den möjligheten. Med den första dokumentären i tankarna lyssnade jag på den andra senare samma kväll, "en skog för alla". (Den går i repris i radion den 2 juni eller på webben). Där framträdde bland annat en skogsvårdschef på Holmen Skog och sade ungefär så här: "Vi har gott om tid på oss att utveckla och finna ny kunskap, så jag känner personligen en förtröstan om att vi ska kunna klara en biologisk mångfald också.
Jag tror inte så mycket på utarmningen", sade han med ett avslutande skratt.
Efter decennier av tämligen ansvarslöst experimenterande med allas vår naturrikedom, skogen, står en representant för dagens fortfarande artdestruktiva skogsbruk och briljerar med ett sådant uttalande. Man tager sig för pannan.
Dagen efter att ha lyssnat på dessa radiodokumentärer står jag och tittar ut över en nyligen massakrerad skogsmark från hösten 2007 och kan konstatera att det fortfarande, efter 50 års skogsmissbruk återstår en hel del att göra innan dagens skogsbruk fungerar som det borde.