Det handlar om att spara pengar
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Sedan är det ju naturligtvis behändigt att kunna motivera lättmargarinet och lättmjölken med att man vill minska mängden fett som skolbarnen får i sig, och motivera de vegetariska rätterna med att man vill vara klimatsmart.
Vill man verkligen komma tillrätta med problemet överviktiga barn borde man inse hur viktigt det är att lunchen är mättande. Den uppenbara risken är annars att barnen, efter att ha ätit vegetarisk mat eller gröt och druckit lättmjölk till, blir hungriga redan efter någon timme och då äter något mättande i form av godis eller fikabröd.
Jag reagerar också på att skolbarnen förutom lättmargarin serveras Becel! Varför i hela fridens namn serveras skolbarn en produkt som enbart rekommenderas personer med högt kolesterol? Har kommunen fått ett väldigt förmånligt pris eller vad är anledningen? Det är svårt att argumentera mot att det är hälsosamt och klimatsmart att äta vegetariskt. Men kommer skolbarnen att bli mätta, och kommer de överhuvudtaget att äta det?
Men det är väl inget stort problem att barnen kanske ratar den vegetariska maten, då kan ju kommunen spara ännu mera pengar i minskade råvarukostnader!?
Kunde man inte på försök införa skolmatsedeln i kommunhuset, så ska vi se hur många veckor de kommunanställda står ut? Och när det då serveras gröt hoppas jag att det på kostkonsulentens tallrik ligger en stor hög sallad ovanpå gröten, för gröt och sallad går tydligen utmärkt att kombinera.
När det gäller halvfabrikaten i skolmaten hoppas jag att de inköpsansvariga läst Mats-Eric Nilssons bok "Den hemlige kocken", att man tagit till sig budskapet, och följaktligen noggrant läser innehållsförteckningarna på halvfabrikaten.
Jag utgår från att man då försöker hitta så "rena" produkter som möjligt, utan onödiga tillsatser. Och att man inte, vilket jag befarar, konsekvent väljer de billigaste alternativen?