Om det nu i alla lägen skall vara så att gruppmedlemmarna är tvungna att följa landstingsledningens vilja (genom påskrivna kontrakt) så vore det väl bättre och framför allt mycket billigare att man istället fyllde i undertecknade fullmakter som överlämnade rösträtten till landstingsledningen.
Då slapp man ju från resan in till sammanträdena, vilket ju även skulle medföra stora miljövinster på inbesparade transporter. Istället skulle man kunna använda tiden till sina ordinarie arbetsuppgifter på hemmaplan.
Våra funderingar är varför vi aldrig hör några protester från de landstingsledamöter och kommunföreträdare som finns i Piteå älvdals valdistrikt när man nu föreslår att det skall sparas ytterligare sju vårdplatser på Piteå älvdals sjukhus utöver de stora neddragningar som redan skett.
Redan genomförda avvecklingar är: vårdplatser för gynekologi, gynekologiska operationer som kräver sjukhusvård, alla akuta operationer, kirurgiska operationer, cirka 20 kirurgiska vårdplatser (nästan alla), urologiska operationer, smärtklinikens kontinuerliga läkarbemanning (nu bara cirka en dag per månad). Största delen av administrationen, jourhavande gynekolog, jourhavande psykiatriker och jourhavande radiolog (röntgenläkare). Specialistjouren i kirurgi är sedan länge hotad, och planeras bli nedlagd. Sjukhusets egen läkarstab har minskat så att man inte längre klarar av jouren varför den måste kompletteras med obekanta stafettläkare. Protester verkar ju ge resultat eftersom man nu tydligen arbetar med ett kompromissförslag som givetvis kommer att gynna de ledamöter som offentligt har protesterat.
Angående Kiruna sjukhus framtid så har ju Kent Ögren offentligen erkänt att löftena bara var vallöften och inte kommer att genomföras. Är det så illa att landstingsledamöterna i Piteå älvdal redan lämnat in sina ifyllda underskrivna fullmakter till landstingsledningen?
Tore Stenberg
Ingvar Lundström
älvdals sjukhus