Den amerikanska eran på väg ut?

Piteå2008-02-09 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Är den amerikanska fastighetsbubblan desarmerad nu? Börserna världen över har rasat färdigt liksom dollarn och kreditoron är också över? Eller med andra ord: Allt är på nytt i sin ordning och köpfesten kan dra igång igen?

Ja, det tycks åtminstone den amerikanska statsledningen mena, när man nu låter massor med nya konsumtionsmiljarder regna över sina medborgare. Men lever inte amerikanarna redan över sina tillgångar, konsumerar mycket mer än man producerar? Är alltså det vi i sammanhanget hittills sett bara toppen av isberget? Det är ju trots allt ett faktum att medan USA för lite drygt ett halvt sekel sedan var världens i särklass största långivare och kapitalexportör. Så är samma USA i dag världens i särklass största gäldenär och kapitalimportör.

De stora amerikanska transnationella bolagen går väl ändå fortfarande bra? Jo, men hemmavid är läget ett annat. Där går stora delar av tillverkningsindustrin kräftgång.



Jobben ryker, den ena miljonen efter den andra. Ja, egentligen är det väl bara på krigsmaterielområdet som amerikanarna fortfarande är helt outstanding. Och när det till exempel gäller världens samlade militärutgifter årligen, så står USA i dag för hälften av dessa.

Så dominerande har man i det sammanhanget aldrig varit tidigare. Och då skall man också tänka på att detta är oräknat utgifterna för de två pågående krigen i Mellanöstern, det i Irak och det i Afghanistan, som årligen - har någon räknat ut - är lika stora som de årliga ryska och kinesiska militärutgifterna sammantagna.

Och allt detta finansierar man alltså i dag i växande utsträckning med lånade pengar. Storbritannien var på den vinnande sidan i såväl det första som det andra världskriget.

Men båda dessa krig förde man huvudsakligen med hjälp av lånade pengar. Det handlade alltså om pyrrussegrar i bägge fallen och efter den senare av dessa var Storbritanniens tid som supermakt definitivt över.

Lika skuldsatt upp över öronen som Storbritannien var då - alltså för lite drygt ett halvsekel sedan - är USA i dag och frågan blir därför om utfallet av USA:s båda krig i Mellanöstern i dag ens i bästa fall - sett ur ett amerikanskt perspektiv - kan bli något mer än två pyrrussegrar.

Ja, jag skall inte försöka besvara den frågan här, men vi får säkert möjlighet att diskutera den när Mats Bergquist - tidigare bland annat svensk ambassadör i Israel och i dag bland annat styrelseordförande i Utrikespolitiska Institutet - vid Piteå Nya Föreläsningsförenings säsongspremiär om några veckor föreläser över ämnet "USA i Mellanöstern".

Läs mer om