Bättre rätta till felen än åtgärda symtomen
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Rikskronofogden vill konkret bland annat följande: stöd till kortare preskriptionstider för skulder, betalningsföreläggandena ska bara få finnas kvar i fogdens register i max ett år, absolut preskription på alla skulder efter 15 år, inget emot att stryka små skulder på under 2 500 kronor ur registren även om det kan innebära att en person drar på sig många små skulder utan att det märks.
Håller samhället på att överge beprövade fungerande principer för hederlig gammal rättvis handelskonst. Har vi börjat missbruka gamla principer som "Den som är satt i skuld är icke fri" och så vidare
Det ekonomiska systemet lever onekligen ett farligt liv. Inte minst visar debatten om skuldsanering vilka samhällsproblem som håller på att etablera sig.
Inte skall väl felaktiga system och handlingar styra samhället. Alltför många blir lidande. Att låna så att inte avbetalning håller är inte rimligt och lämpligt. Att sedan tillåta skuldsanering håller inte, utan ger orättvisa och ohållbara obalanser i samhället.
Konsumtionen har nått en nivå som framkallar den här typen av "sjuka" i systemet och den går inte att driva vidare som nu med ökad konsumtion genom en ohållbar kreditgivning.
Det vore fel och högst olämpligt att som nu leva på att låna sig till konsumtion utan att behöva ha reala säkerheter, som tidigare exempelvis av eget kapital (inflationsskyddat) och dylikt.
De problem vi ser i dag måste åtgärdas med att rätta till felen istället för som nu antyds från utrednings- och myndighetshåll åtgärder för symptomen. Det leder bara fel och fördjupar de problem vi har i dagens samhälle.
Problemet med den här typen av förslag är att det sprider en känsla av dubbelmoral och att en underliggande sensmoral saknas eller att viljan för en sådan inte finns.