Åsikterna går isär om skolidrotten

Piteå2006-05-06 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
 Nils Dahlbäck, folkpartiet har i PT den 15 april ondgjort sig över fullmäktige som inte antog hans motion om att utöka antalet idrottslektioner i skolan. Dahlbäcks uppfattning är att fullmäktige enat sig i ett flummigt beslut och antyder att andra partier inte tar de ökade ohälsotalen på allvar.

Det som är förvånande är att Dahlbäck är så kritisk till att ämnet idrott har minskat i skolan när det var under den borgerliga regeringen, inklusive folkpartiet som med den moderate skolministern Beatrice Ask i november genomdrev beslutet om läroplan 94. Denna läroplan innebar bland annat att ämnet idrott minskades i skolan.



ALLA VET att ohälsotalen ökar i samhället och det råder stor politisk enighet att detta kräver åtgärder. Däremot har vi olika åsikter om hur detta skall åtgärdas. Folkpartiet i Piteå med Nils Dahlbäck och övriga folkpartister i Piteå kommunfullmäktige är övertygade att detta kan åtgärdas genom att införa fler idrottstimmar i skolan.

Idrott är ett populärt ämne och vi är väl medvetna om att många ungdomar som i dag är aktiva idrottare på sin fritid gärna önskar mer idrott i skolan. Vi vet också att det finns barn/ungdomar som inte tycker om skolidrott och det är ofta barn/ungdomar som inte heller är fysiskt aktiva på sin fritid.

Ohälsotalen har uppmärksammats nationellt och genom ändringar i läroplanerna för grund- och gymnasieskolan har skolan fått i uppgift att erbjuda eleverna minst 30 minuter daglig och regelbunden fysisk aktivitet inom ramen för den samlade skoldagen. Detta finns även som ett uppnående mål i vår barn- och utbildningsplan som är antagen av ett enigt fullmäktige.



DET ÄR elever som tillsammans med personal i skolan skall få avgöra vilken form av fysisk aktivitet man vill ägna sig åt.

Det kan vara mer idrott, men det kan även handla om promenader, dans, spinning med mera. Det viktigaste är att eleverna ägnar sig åt någon form av rörelse och att eleverna upplever aktiviteten lustfylld och bra.

I motsats till Nils Dahlbäck så anser vi att fullmäktiges beslut i ämnet var mycket tydligt.

Barn- och utbildningsnämnden har i uppdrag att utvärdera hur man har uppnått målet med daglig fysisk aktivitet i våra verksamheter och i kommande barn- och utbildningsplan beakta värdet av att barn och ungdomar får god kunskap om hälsa och att daglig fysisk aktivitet blir en naturlig del i skolans vardag. Arbete pågår med den nya barn- och utbildningsplanen och där har vi politiker i barn- och utbildningsnämnden möjlighet att påverka om vi i utvärdering ser att det finns brister i de mål som vi har satt för verksamheten.

Peter Roslund

Kommunalråd
Läs mer om