Arbetsmiljön i skolan måste förbättras

Piteå2006-01-18 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Eleverna har börjat skolan igen efter lovet. Många trivs och lär sig i skolan, medan andra lär sig allt mindre - och för över
20 000 elever innebär skolstarten att de tvingas tillbaka till en vardag med mobbning och trakasserier. Enligt en undersökning från Skolverket upplever var tionde elev att mobbning är ett stort problem på deras skola. Det kan vi inte acceptera. Man har som människa alltid rätt att mötas med respekt för sin person och sina känslor - även när man går i skolan.



EN LUGN och trygg arbetsmiljö både för eleverna och skolans personal är en viktig förutsättning för skolornas möjligheter att lyckas med uppdraget att lära ut kunskap. Moderaterna har länge arbetat för att skolors åtgärdsprogram mot mobbning och våld ska utvecklas och kvalitetssäkras. Samtidigt måste också lärare och rektorer ges ökade befogenheter att påverka arbetsmiljön i klassrummen.

Vi måste till varje pris förebygga, upptäcka och hindra mobbning i skolorna. Samtidigt måste skolan bli bättre på att stödja de elever som inte har stöd hemifrån, eller som dras med andra svårigheter.



MEN ÄVEN de elever som inte utsätts för mobbning eller har andra svårigheter halkar efter i skolan och klarar sig allt sämre jämfört med elever i andra länder. I dag är det många som inte har tillräckliga kunskaper när de lämnar nian. I Luleå saknar cirka 25 procent av eleverna behörighet att söka in till högskolan. Vi vet att det till stor del beror på arbetsmiljön. Det är svårt att få lugn och ro till studier i skolans stökiga miljö. Den allra viktigaste uppgiften skolan har är att lära. Men lärarna tvingas ofta att använda sin tid åt annat, och många lärare känner att de själva saknar kunskaper. Därför är det viktigt att ge lärarna en god utbildning - och möjlighet till vidareutbildning.

I ett svar på en skriftlig fråga som jag ställt till skolminister Baylan skriver han till mig att de skall satsas på 15 000 fler lärare och specialister inom skolväsendet.



Och det låter ju bra, men vad spelar det för roll om inte lärarna ges de verktyg och det stöd som behövs för att kunna uppnå det huvudsakliga syftet - att förkunna kunskap.



För att en skola ska vara framgångsrik krävs ett engagemang hos såväl lärare och rektorer som föräldrar. Detta är viktigt att ta tillvara och uppmuntra goda initiativ, men i dag är det ofta svårt att ta sig förbi begränsningarna i skolornas självstyre. Det är synd. I stället för att reglera skolorna borde man förtydliga och precisera de nationella kunskapsmålen och förstärka kvalitetskraven på skolorna. Elever och föräldrar måste kunna känna sig trygga i att grundutbildningen är av lika värde oavsett var eller hur utbildningen genomförs. Men inom ramen för de uppsatta målen och kvalitetskraven borde lärare och skolledare ges större befogenheter att utforma verksamheten på bästa sätt.

Läs mer om