Alla ska känna trygghet
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det självklara är att alla människor som drabbats av ohälsa och har rätt till sjukpenning och vid varaktig nedsättning till sjukersättning. När det gäller det enskilda ärendet kan jag av naturliga skäl inte ha någon uppfattning. Däremot kan jag säga något om vad som gäller generellt.
Som underlag för försäkringskassans (fk) bedömning ligger de läkarutlåtande som behandlande läkare skickat till fk. Försäkringsläkaren gör en medicinsk bedömning av läkarutlåtandet. Försäkringsläkaren och fk utgår från att de läkarutlåtande som skickats in är ett komplett underlag.
När det gäller ärenden där människor faller mellan stolarna så är det mycket otillfredsställande. Vi accepterar inte att människor hamnar i kläm mellan myndigheter eller trygghetssystem. Vi s-ledamöter i socialförsäkringsutskottet har tagit fram en modell för att korta handläggningstiderna så utbetalning kan ske inom 30 dagar.
FÖRSÄKRINGSKASSAN OCH AMS har fått ett tydligt uppdrag att samverka för att hjälpa människor tillbaka i arbete. Syftet är att utvärdera vilken form av rehabilitering som behöver vidtas. Regeringen har även avsatt tre miljarder för att öka den medicinska rehabiliteringen och med särskild inriktning på kvinnors ohälsa.
Anders Lundberg ställer sig frågan hur han skall se på politiken. Jag vill säga att det är viktigt med ett socialförsäkringssystem där människor kan känna sig trygga och få rätt ersättning vid varje tillfälle. Alternativet till vår s-politik är moderaternas förslag med fler karensdagar och lägre ersättningsnivå för sjuka, äldre och arbetslösa. Som socialdemokrat vill jag ha ett samhälle där ingen ställs utanför. Inte ett samhälle där man tvingas gå från hus och hem så fort livet tar en oväntad vändning. Det är min övertygelse att trygga människor vågar mer.