Alla inköp regleras av lagen

Maten som serveras är till 75 procent "hemlagad". Det vi inte gör från grunden är bland annat köttbullar, skriver Maria Stoltz.

Maten som serveras är till 75 procent "hemlagad". Det vi inte gör från grunden är bland annat köttbullar, skriver Maria Stoltz.

Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX

Piteå2009-04-09 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Alla inköp som görs i kommunal regi regleras av lagen om offentlig upphandling oavsett om vi arbetar i pedagogisk verksamhet eller i ett kök.
Lagens främsta uppgift är att vi i kommuner inte skall gynna snedvriden konkurrens.
Följden av detta är att vi inte kan anta lokala leverantörer om pris är högre och kvalitén kanske ibland lägre än övrig anbudsgivare.

I Piteå kommuns livsmedelsanbud finns livsmedel från Norrbotten, Sverige och våra EU-länder.
Lokala livsmedelsproducenter är välkomna att svara på kommunens livsmedelsupphandling, men det är med sorg i hjärtat vi kan konstatera att det sällan sker.
Maten som serveras är till 75 procent "hemlagad". Det vi inte gör från grunden är: blodpudding, friletter, leverbiffar, plättar, potatisburgare, köttfärsbiffar och köttbullar.
Mat får inte varmhållas mer än två timmar. Potatis bör inte varmhållas mer än en timme. Överstiger tiden önskar vi inom Måltidsservice få kännedom om detta direkt till berörd arbetsledare för att kunna åtgärda problemet.
Tillsatser i våra livsmedel är godkända och dessa finns även i affärens livsmedel. Anledningen till att det används tillsatser är att de skyddar maten från att bli hälsofarliga för oss konsumenter. För den oinsatte är natriumnitrit, E250 en "skönhetsprodukt" som ger korv och köttprodukter en rosa färg.
För den insatta är den ett skydd mot botulinumförgiftning. Ett gram botulinumgift räcker för att döda sju miljoner människor.

Flertalet av tillsatserna finns naturligt i många av våra livsmedel till exempel bensoesyra i lingon. Att generalisera negativa effekter av användandet av E-nummer som finns på innehållsdeklarationen är lätt. Problemet är att värdera informationen och dra korrekta slutsatser.
Vad gäller sötningsmedel används inte dessa utan endast lättsockrade produkter, är lika med mindre socker i produkterna.
Information om Måltidsservice ställningstagande om socker och sötningsmedel skall finnas på pedagogernas intranät.
Läs mer om