Det kan vi tacka miljöpartiet för

Övriga2006-08-16 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
 Attityden till kärnkraft har förändrats i vårt samhälle. KSU, Kärnkraftsäkerhet och Utbildning, har låtit Temo undersöka svenska folkets inställning. En klar majoritet av oss, 65 procent, vill inte att fler reaktorer stängs. Stängningarna av de väl fungerande reaktorerna i Barsebäck 1, 1999 och 2, 2005 var ett rent politiskt påhitt. Nu importerar vi istället el från andra länder, som producerar el med sämre reaktorer än de som står stilla i Barsebäck. Det kan vi tacka miljöpartiet och regeringen för.



Vänsterpartierna skyller de höga elpriserna på den fria marknaden. Men sanningen är den att det är politiska beslut som gjort att priset på el skjutit i höjden. 1997 var skatten på el 10 öre per kilowattimme medan den i dag ligger på 30 öre. Professorerna Runar Brännlund och Bengt Kriström skriver på DN debatt att: "Skattens del av elpriset är nu större än före avregleringen". Vi har inte längre möjlighet att själva producera den el vi konsumerar, det driver upp elpriset. Det kan vi tacka miljöpartiet och regeringen för.



Äntligen har vanligt folk råd att resa i Europa. Tack vare lågprisflyget är det numera enkelt för gemene man att ge sig ut i Europa. Förhoppningsvis väntar snart även övriga världen på oss. Våra unga flygluffar sig runt Europa för att upptäcka! Vi kan alla ge oss ut på upptäcktsfärd, för ett billigt flyg ger oss råd. Men från den
1 augusti 2006 börjar förändringen. En flygskatt införs och politiskt skall vi styras till andra alternativ. När det äntligen är dags för den efterlängtade weekendresan till Spanien skall den göras per tåg, och det lär inte ge mycket tid på plats. Det kan vi tacka miljöpartiet och regeringen för.



Tro inte att du ska ta bilen när du ska hälsa på dina goda vänner, eller när du ska gynna vår egen turistnäring i Sverige. Nä, det har du förmodligen inte råd med. I dag ligger bensinpriset på cirka 12 kr/liter. Av de pengarna är mer än 7,50 kr skatt. Det kan vi tacka miljöpartiet och regeringen för.

Istället för arbeten förmedlar Ams numera friår. Istället för att uppmuntra till arbete och egen inkomst erbjuder man människor ledighet mot betalning. Ett så verklighetsfrånvänt projekt som friåret; möjligheten att vara ledig med bibehållen lön, är att föra människor bakom ljuset. Det kan vi tacka miljöpartiet och regeringen för.

Läs mer om