Norges regering prioriterar Vattenkraftskommunerna

Opinion2007-09-03 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
 I Norge har Vattenkraftskommunerna en stark ställning. Det finns en stor politisk samsyn att Vattenkraftsregionerna skall få del av de värden som vattenkraften genererar. När Landssammanslutninga av Vasskraftskommunar hade sitt landsmöte den 22 - 24 augusti

i Lillehammer fanns Norges olje- och energiminister Odd Roger Enoksen med i programmet.



Under torsdagen kom även statsminister Jens Stoltenberg med helikopter och talade till de nära 400 deltagarna i landsmötet på en utomhusscen vid Rude Gard i Gudbrandsdalen. En stark prioritering från regeringens sida i den pågående valrörelsen i Norge inför valet den 10 september.

De 168 medlemskommunerna i LVK kan konstatera att vattenkraften ger stor ekonomisk effekt för kommuner och regioner som har vattenkraftsutbyggnad.

Det Norska systemet består av fyra olika delar:

Naturresursskatt på 1,1 öre per kilowattimme till kommunerna och 0,2 öre per kilowatttimme till länen.

Koncessionskraft får inköpas till produktionspris upp till 10 procent av produktionen.

Fastighetsskatt går till kommunerna.

Koncessionsavgift till kommunerna.

Detta system innebär att Norska vattenkraftskommuner och regioner får brutto cirka 3,5 miljarder norska kronor per år. Efter samordningar återstår cirka 1,7 miljarder norska kronor per år.

I Norge har det under snart 100 år funnits ett system som innebär att efter en koncessionstid på 60 år återgår privata vattenkraftanläggningar till staten. Nu har Eftadomstolen i sommar beslutat att detta system inte får finnas i Norge. Detta har resulterat i att den norska regeringen nu beslutat att inga koncessioner kommer att beviljas för privata vattenkraftverk.

Därmed kommer Norge att behålla det offentliga ägandet av denna viktiga naturresurs. I dag ägs cirka 88 procent av vattenkraften av statliga och kommunala bolag i Norge.



Det känns väldigt bra att umgås med våra norska vänner och det känns stimulerande att följa deras framgångar på detta område. Det känns samtidigt deprimerande att vi i Sverige inte ännu lyckats få en nationell uppställning för våra krav från Vattenkraftskommunerna. Nu går vårt arbete vidare i Vattenkraftskommunerna i Sverige. Vi har nu en moderat riksdagsledamot med i vår styrelse - Lena Asplund från Sollefteå - och insatserna kommer att intensifieras mot riksdagsledamöter och regeringskanslierna. Vi har nu representanter för alla sju riksdagspartierna i vår styrelse.

De förändringar som nu genomförs i skatteutjämningssystem, fastighetsskatt och förmögenhetsskatt gynnar kraftigt storstadsregionerna och det finns en stor anledning att våra regioner erhåller resurser för ett regionalt utvecklingskapital.



Bosse Johansson, Arjeplog

styrelseledamot
Läs mer om