Strunta i ordföranden – gör om och göra rätt

Svenska balettskolans vara eller inte vara har varit föremål för Buns besparingar. Utbildningen sägs vara för dyr. Om Balettskolan läggs ned blir rimligtvis någon annan utbildning för dyr och Bun (Ruth Rahkola) lär lägga ned den också.

HOTAD. Snart återstår inget av den tidigare så omskrutna skolpolitiken i Piteå, skriver insändarskribenten med signaturen Bara en morfar. Och riktar stark kritik mot nämnden och synnerhet Ruth Rahkola. (Arkivbild)

HOTAD. Snart återstår inget av den tidigare så omskrutna skolpolitiken i Piteå, skriver insändarskribenten med signaturen Bara en morfar. Och riktar stark kritik mot nämnden och synnerhet Ruth Rahkola. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

INSÄNDARE / SVAR DIREKT2017-06-15 08:48
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Till slut återstår inget av den tidigare så omskrutna skolpolitiken i Piteå kommun. Minns bara när Stefan Askenryd och fler från från Bun gick ut med ett debattinlägg att Blåsmarksskolan skulle vara kvar.

Förmodar att nämnde Rahkola tog dessa i örat och efter det så blev det rättning i leden. Man skulle ju kunna skrota Bun och bara behålla Rahkola för det är ju ändå hon som bestämmer och därmed åstadkomma en del besparingar.

.

Balettskolans utbildning som sker på tre ställen i Sverige Stockholm, Göteborg och Piteå är ett prestigeprojekt som i Piteås fall börjat ge resultat med allt fler elever från närområdet. Eleverna i balettskolan har höga krav på sig och uppvisar bra betyg från de vanliga skolämnena och står väl rustade om de inte klarar uttagning till fortsatt dansutbildning som sker i olika steg. Först att överhuvudtaget komma in på årskurs fyra, fem eller sex och sen efter årskurs sex uttagning till högstadiets klasser sju, åtta och nio.

.

För mig så verkar det som om Bun tagit ett alltför lättvindigt beslut utan någon form av konsekvensanalys. Naturbruksgymnasiet på Grans i Öjebyn togs över av Piteå kommun och om det har jag inga synpunkter, annat än att det kan väl ändå inte vara så att man kan ta det som intäkt för de futtiga fyra till sex miljoner kronorna och krossa drömmar för de elever som går balettskolan för att få en budget i balans.

Ett råd till Stefan Askenryd och Buns övriga ledamöter är att göra en riktig konsekvensanalys värd namnet och göra om och göra rätt oavsett vad nämndens ordförande tycker.

Bara en Morfar

.

SVAR DIREKT

Jag blir inte smickrad då insändaren tillskriver mig så stor makt utan anser att insändaren kränker mig och särskilt övriga ledamöter i barn- och utbildningsnämnden som utmålas som intelligensbefriade individer.

Jag är en röst av 13 röster i nämnden och i min roll som ordförande är det mitt ansvar att nämndens arbete sker på ett lagligt och professionellt sätt, samt att det ofta blir jag som får uttala mig om nämndens beslut till media. Innehållet i insändaren visar att skrivaren har stora kunskapsbrister om kommunal ekonomi och verksamhet, samt kommunal politik.

.

En enigt Barn- och utbildningsnämnd, förutom Danielsson (C) som inte ville delta i beslutet, beslutade hur vi avser att arbeta för att ha en budget i balans år 2018.

Vi har behov av tillskott med 6,4 mkr för fler barn och elever i förskola och skola, samt ytterligare cirka 4 mkr för ökade kostnader för lokaler och minskade statsbidrag. Även om vi får tillskott av kommunfullmäktige så krävs åtgärder i form av besparingar i Buns budget år 2018-2020.

.

Svenska balettskolan är inte en obligatorisk verksamhet och vi har idag en kostnad på cirka 3,5 miljoner kronor per år utöver de bidrag vi får från KF och staten. Om verksamheten skall vara kvar måste motsvarande besparing göras i våra förskolor och skolor.

Barn- och utbildningsnämnden tar beslut, troligen i november, om internbudget förår 2018 och vilka besparingar som måste vidtas. Vi har då mer säkerställda uppgifter om elevunderlag, statliga bidrag, lokalkostnader etcetera.

Ruth Rahkola

Ordförande i Barn- och utbildningsnämnden