REPLIK / Med anledning av: insändaren "Ingen pitebondska – eller ingen hemtjänst?" (16/9)
”Då skulle det återstå att anställa infödda svenskar/Pitebor som för en billig penning vill åka runt och serva och sköta om gamlingar.” Citat från Johnny Lestander i PT.
Han redovisar med sitt citat på det obehagliga synsätt som han och många har avseende såväl hemtjänst som omhändertagande av äldre.
Att ta hand om våra äldre verkar Johnny anse inte vara något kvalificerat jobb utan kan utföras av de som inte behöver kunna kommunicera med de äldre och det passar lämpligen de som har låg utbildning typ nysvenskar.
Att bygga vidare på detta nya klassamhälle, hans och andras idéer, med lågavlönade nysvenskar är något vi aktivt motarbetar. ”Problemet är att alla inte vill ta sådana jobb dels med tanke på jobbets innehåll, dels med tanke på hur dåligt betalt det är.” Citat från Johnny.
För att göra ett yrke mer attraktivt är en sedvanlig metod att höja lönen. Och hemtjänstpersonalen är alldeles för lågavlönad för det viktiga arbete de utför. Johnnys luddiga negativa formulering om ”jobbets innehåll” om att ta hand om våra äldre är riktigt obehaglig.
Vi har aldrig påstått att hemtjänstens personal måste prata pitemål. Även åldringar som är uppfödda med pitemålet kan både förstå och prata svenska. Men vi tycker att det är väldigt viktigt att det finns hemtjänstpersonal som kan kommunicera med en vårdtagare som i stort sett bara behärskar till exempel arabiska.
Lika viktigt som att vårdpersonal kan kommunicera på svenska till de som bara förstår det språket.
Att kommunicera betyder att man kan göra sig förstådd – inte att prata ett fullgott språk eller dialekt. Vad vi vänder oss emot är chefernas attityd. Den innehåller oacceptabelt för mycket av föraktfull nedlåtenhet mot de äldre.
De måste lära sig lyssna på de äldre och börja arbeta för kraftiga löneförhöjningar för sin hemtjänstpersonal. Denna insändare liksom vår förra är ett uttryck för våra personliga åsikter. Varför PT satte SLP efter våra namn vet vi inte.
SVAR DIREKT från redaktören
Anledningen till att partibeteckning sätts ut, är att alla politiker på alla nivåer – i kommun-, region- och rikspolitik – alltid är just politiker. Läsaren har rätt att veta vilket parti personen är engagerad i, om än insändaren inte skrivs för partiets räkning. Är man kommunpolitiker och tycker till i frågor som rör kommunen ska partibeteckning framgå.
Gunnel Ekman
Åsikts- och familjeredaktör