"Vi reserverade oss mot avverkningsbeslutet"

Miljöpartister i Svenska kyrkan röstade emot avverkningsbeslutet på Tannberget i Lycksele kommun. Kyrkan äger skog i flera av Norrbottens kommuner. Nu vill man att fler får upp ögonen för skyddsvärd skog.

Miljöpartister i Svenska kyrkan, tycker att fler 
medlemmar borde engagera sig i skogsfrågor. (Arkivbild)

Miljöpartister i Svenska kyrkan, tycker att fler medlemmar borde engagera sig i skogsfrågor. (Arkivbild)

Foto: Gorm Kallestad

Insändare2020-06-18 15:58
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Luleå stift i Svenska kyrkan har ett förvaltningsområde som innefattar hela Norrbottens och Västerbottens län. Kyrkan är en betydande skogsägare och har mark i Arjeplog, Arvidsjaur, Älvsbyn och i elva andra kommuner i Norrbotten. Beslut som rör skogen tas i stiftsfullmäktige och i utskott i Luleå. Vad som händer där borde intressera alla inom de båda länen som är medlemmar i Svenska kyrkan. Eller de som är grannar eller nyttjar skogen på annat sätt.

Egendomsutskottet i Luleå stift har under våren beslutat om avverkning på Tannberget i Lycksele. Detta har blivit omdebatterat och ifrågasatt från flera olika håll eftersom skogen rymmer stora rekreationsvärden och är unik i sitt slag. Många har undrat hur Svenska kyrkan som ska värna om klimatet och naturen kan stå för detta. Något som inte framkommit i debatten är att vår representant i egendomsutskottet, Anders Rålin från Miljöpartister i Svenska kyrkan, reserverade sig mot beslutet. Lycksele kommun ska nu utreda om det går att inrätta ett naturreservat på sin och det som nu är kyrkans mark. Det är något som vi självklart ser positivt på. Men de formella besluten ligger fortfarande fast, om än skrinlagda.

Ett ingrepp enligt beslutet innebär irreversibla skador i naturen, vilket betyder att vi aldrig får tillbaka den skog som nu finns på platsen om det genomförs. Och nu mer än någonsin behöver vi skogen som andrum och en plats att träffa varandra på. För vissa har skogen blivit den nya kyrkan. Men skogen behövs också för sig själv och sina djur, för sina livgivande insekter och för att den är en del av oss.

Nyligen gjordes en naturvärdesinventering där det konstaterades att Lyckseleskogens ålder och struktur gjorde den speciellt skyddsvärd. Utöver detta faktum upptäcktes elva rödlistade arter, som trots den låga siffran är ett stort antal i sammanhanget. Vi vill bidra till dessa och andra arters fortlevnad.

Vi förespråkar kalhyggesfria metoder i stiftets skogar, där Naturkultur är en välbeprövad och anpassad metod för norrländskt skogsbruk. Det går nämligen att både bruka skog med bevarad skogskänsla och god lönsamhet.

Att avverka gamla skogar med höga naturvärden tycker vi inte är rätt varken i Lycksele eller någon annanstans. Det går dessutom emot kyrkans egna certifieringssystem. Låt oss verka för ett värdigt omhändertagande av skapelsens liv och låt de gamla träden bli ännu äldre.