Välj äkta vara när du äkta vill vara

Insändare2023-03-27 13:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så länge som växtbaserade alternativ till ägg, mjölk och kött tillverkats, har det funnits ett motstånd mot dem och produkterna har av många avfärdats som oäkta. När det visade sig att många ultraprocessade köttsubstitut är näringsfattiga, höjs röster om att man ska äta “riktigt kött” då det är äkta vara. Men mot vem vill man äkta vara?

Varje år röstar Konsumentföreningen Äkta vara fram “Årets matbluff” där innehållsförteckningen säger en sak, men förpackningen en annan. Men är inte hela djurindustrin en stor matbluff? 

Är det någon som tänker att djurskyddslagen på riktigt skyddar djuren, att “gårdskyckling” går ute på en gård, att “frigående inomhus” inte är minst lika illa som karantän under pandemin, eller att “Kravmärkt” skulle vara fritt från lidande och död? 

Allt är etiketter framtagna av djurindustrin för att lätta på samvetet, men inget djurvänligt sker i djurfabriken. Så vill du äkta djurvän vara, väljer du äkta vegokött, eller som det egentligen är, ett smakmässigt alternativ till djurplågeri.

Att leva som vegan är att minimera sitt hycklande. Vill du nyttigare vara, knaprar du inte vegoburgare alla dagar i veckan, utan varvar med äkta morötter, äpplen, linser, bönor, broccoli, potatis, ärtor, grönkål, nötter, groddar ...