StÀll krav pÄ mat i skolan, matkassar och pÄ event

"Vad vi vÀljer att lÀgga pÄ vÄr tallrik spelar en avgörande roll om vi ska klara av vÄra globala mÄl för klimatet och den biologiska mÄngfalden till Är 2030", skriver insÀndarskribenterna. (Arkivbild)

"Vad vi vÀljer att lÀgga pÄ vÄr tallrik spelar en avgörande roll om vi ska klara av vÄra globala mÄl för klimatet och den biologiska mÄngfalden till Är 2030", skriver insÀndarskribenterna. (Arkivbild)

Foto: Spencer Colby

InsÀndare2024-10-16 08:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Vad vi vĂ€ljer att lĂ€gga pĂ„ vĂ„r tallrik spelar en avgörande roll om vi ska klara av vĂ„ra globala mĂ„l för klimatet och den biologiska mĂ„ngfalden till Ă„r 2030. Forskning visar att vi mĂ„ste börja leva och Ă€ta inom ramen för en planet om vi ska uppfylla de globala mĂ„len för klimat och biologisk mĂ„ngfald. Men vi Ă€r inte pĂ„ vĂ€g i rĂ€tt riktning varken hur vi producerar eller konsumerar mat. MĂ„ltidssektorn har ett ansvar att bidra till den hĂ„llbara matrevolution som har framför oss. Det gĂ„r utmĂ€rkt att servera mat som Ă€r hĂ„llbar, nyttig och mycket god.  

Det Ă€r dags att göra klimat och biologisk mĂ„ngfald till en prioritet inom livsmedelssektorn, för att sĂ€kerstĂ€lla att vi har tillrĂ€ckligt med mat för att mĂ€tta den vĂ€xande befolkningen, samtidigt som vi skyddar vĂ„ra ekosystem. 

Företag, universitet, organisationer och kommuner – alla ni som bestĂ€ller mat, stĂ€ll krav pĂ„ den mat ni köper in till er verksamhet! Restauranger, skolkök, matkassar, receptsajter och eventaktörer, ni spelar en viktig roll i vĂ„r matkonsumtion och kan göra skillnad genom att anamma initiativ som WWF:s One Planet Plate eller liknande initiativ. 

Ett stabilt klimat och hĂ„llbara ekosystem Ă€r grunden för vĂ„rt liv pĂ„ jorden. Naturen ger oss rent vatten att dricka, luft att andas och mat att Ă€ta. Mat stĂ„r för en fjĂ€rdedel av en individs klimatutslĂ€pp och jordbruket Ă€r den enskilt största globala orsaken till förlust av biologisk mĂ„ngfald. Monokulturer, anvĂ€ndning av bekĂ€mpningsmedel och vĂ€rdefull mark med stor mĂ„ngfald som tagits i ansprĂ„k för odling eller fĂ„tt vĂ€xa igen har lett till minskad biologisk mĂ„ngfald. Detta fĂ„r negativa konsekvenser, som exempelvis förorenat vatten och fĂ€rre pollinatörer, vilka Ă€r avgörande för matproduktionen.  

Vi anvĂ€nder mĂ„ltidskonceptet ”One Planet Plate”, ett vetenskapligt förankrat verktyg för mĂ„ltider som kan bidra till omstĂ€llningen att bekĂ€mpa klimatförĂ€ndringar och samtidigt bevara biologisk mĂ„ngfald. Verktyget ger en klimatbudget för hur mycket klimatutslĂ€pp en mĂ„ltid fĂ„r ge upphov till, max 0,5 kg koldioxidekvivalenter, och Ă€r i linje med det globala klimatmĂ„let om max 1,5 graders uppvĂ€rmning. Varje mĂ„ltid sĂ€krar samtidigt att ingredienserna Ă€r bra val för naturen och den biologiska mĂ„ngfalden.  

För att klara omstĂ€llningen behöver vi konsumera mindre men bĂ€ttre kött och fokusera mer pĂ„ gröna proteiner. Vi uppmanar alla restauranger och mĂ„ltidsleverantörer att stĂ€lla tydliga inköpskrav pĂ„ kött och fisk - och servera val som Ă€r bra för den biologiska mĂ„ngfalden. Med ökad andel vegetariska rĂ€tter minskar utslĂ€ppen av vĂ€xthusgaser och skyddar vĂ€rdefulla ekosystem frĂ„n skövling och överexploatering, och gör gott för den biologiska mĂ„ngfalden.  

Det Ă€r dags för fler att ta ansvar för att skapa en bĂ€ttre framtid för vĂ„r ekonomi, samhĂ€lle och planet. Verktygen finns. Börja nu! 

Gustaf Lind, generalsekreterare, WWF 

Kristina Von Oelreich, hÄllbarhetschef KTH

Malin Benson, verksamhetschef Food & Beverage Coor Sverige

Madeleine Fall, HR & hÄllbarhet, Nordrest

Mathias Winberg, tf vd Gunnebo Slott och TrÀdgÄrdar

Dan Haneklint, vd & grundare Agendarum/Proviant

Emma Samuelsson, vd Syster o Bror

Olga Grönvall Lund, generalsekreterare Reformaten

Sara Seing, kostchef SödertÀlje kommun och verksamhetschef MatLust Utvecklingsnod

Mikaela Rosander, verksamhetsledare, Stiftelsen Ekocentrum

Christina BernĂ©rus, klimat & hĂ„llbarhetssamordnare, Svenska Kyrkan Göteborgs stift 

Anna-Mari Spaniol, verksamhetsledare Hallands Matgille

Lova Brodin, vd Miljömatematik

Elisabeth Broberg, restaurangansvarig Åkulla Outdoor Resort

Helena Thelander, verksamhetsledare HÄllbar Utveckling SkÄne

Catarina Arvidsson, vd & Àgare Steninge Kuststation

Conny Bengtsson, vd FÄgelÀngens catering

Amina Bergendahl och Annika Kristoffersson, grundare Ecoviva matkasse