Vad vi vÀljer att lÀgga pÄ vÄr tallrik spelar en avgörande roll om vi ska klara av vÄra globala mÄl för klimatet och den biologiska mÄngfalden till Är 2030. Forskning visar att vi mÄste börja leva och Àta inom ramen för en planet om vi ska uppfylla de globala mÄlen för klimat och biologisk mÄngfald. Men vi Àr inte pÄ vÀg i rÀtt riktning varken hur vi producerar eller konsumerar mat. MÄltidssektorn har ett ansvar att bidra till den hÄllbara matrevolution som har framför oss. Det gÄr utmÀrkt att servera mat som Àr hÄllbar, nyttig och mycket god.
Det Àr dags att göra klimat och biologisk mÄngfald till en prioritet inom livsmedelssektorn, för att sÀkerstÀlla att vi har tillrÀckligt med mat för att mÀtta den vÀxande befolkningen, samtidigt som vi skyddar vÄra ekosystem.
Företag, universitet, organisationer och kommuner â alla ni som bestĂ€ller mat, stĂ€ll krav pĂ„ den mat ni köper in till er verksamhet! Restauranger, skolkök, matkassar, receptsajter och eventaktörer, ni spelar en viktig roll i vĂ„r matkonsumtion och kan göra skillnad genom att anamma initiativ som WWF:s One Planet Plate eller liknande initiativ.
Ett stabilt klimat och hÄllbara ekosystem Àr grunden för vÄrt liv pÄ jorden. Naturen ger oss rent vatten att dricka, luft att andas och mat att Àta. Mat stÄr för en fjÀrdedel av en individs klimatutslÀpp och jordbruket Àr den enskilt största globala orsaken till förlust av biologisk mÄngfald. Monokulturer, anvÀndning av bekÀmpningsmedel och vÀrdefull mark med stor mÄngfald som tagits i ansprÄk för odling eller fÄtt vÀxa igen har lett till minskad biologisk mÄngfald. Detta fÄr negativa konsekvenser, som exempelvis förorenat vatten och fÀrre pollinatörer, vilka Àr avgörande för matproduktionen.
Vi anvĂ€nder mĂ„ltidskonceptet âOne Planet Plateâ, ett vetenskapligt förankrat verktyg för mĂ„ltider som kan bidra till omstĂ€llningen att bekĂ€mpa klimatförĂ€ndringar och samtidigt bevara biologisk mĂ„ngfald. Verktyget ger en klimatbudget för hur mycket klimatutslĂ€pp en mĂ„ltid fĂ„r ge upphov till, max 0,5 kg koldioxidekvivalenter, och Ă€r i linje med det globala klimatmĂ„let om max 1,5 graders uppvĂ€rmning. Varje mĂ„ltid sĂ€krar samtidigt att ingredienserna Ă€r bra val för naturen och den biologiska mĂ„ngfalden.
För att klara omstÀllningen behöver vi konsumera mindre men bÀttre kött och fokusera mer pÄ gröna proteiner. Vi uppmanar alla restauranger och mÄltidsleverantörer att stÀlla tydliga inköpskrav pÄ kött och fisk - och servera val som Àr bra för den biologiska mÄngfalden. Med ökad andel vegetariska rÀtter minskar utslÀppen av vÀxthusgaser och skyddar vÀrdefulla ekosystem frÄn skövling och överexploatering, och gör gott för den biologiska mÄngfalden.
Det Àr dags för fler att ta ansvar för att skapa en bÀttre framtid för vÄr ekonomi, samhÀlle och planet. Verktygen finns. Börja nu!
Gustaf Lind, generalsekreterare, WWF
Kristina Von Oelreich, hÄllbarhetschef KTH
Malin Benson, verksamhetschef Food & Beverage Coor Sverige
Madeleine Fall, HR & hÄllbarhet, Nordrest
Mathias Winberg, tf vd Gunnebo Slott och TrÀdgÄrdar
Dan Haneklint, vd & grundare Agendarum/Proviant
Emma Samuelsson, vd Syster o Bror
Olga Grönvall Lund, generalsekreterare Reformaten
Sara Seing, kostchef SödertÀlje kommun och verksamhetschef MatLust Utvecklingsnod
Mikaela Rosander, verksamhetsledare, Stiftelsen Ekocentrum
Christina Bernérus, klimat & hÄllbarhetssamordnare, Svenska Kyrkan Göteborgs stift
Anna-Mari Spaniol, verksamhetsledare Hallands Matgille
Lova Brodin, vd Miljömatematik
Elisabeth Broberg, restaurangansvarig Ă kulla Outdoor Resort
Helena Thelander, verksamhetsledare HÄllbar Utveckling SkÄne
Catarina Arvidsson, vd & Àgare Steninge Kuststation
Conny Bengtsson, vd FÄgelÀngens catering
Amina Bergendahl och Annika Kristoffersson, grundare Ecoviva matkasse