Jag och hundratals andra bjöds in till föräldramöte på barnens nya högstadieskola. En ny spännande tid väntar: nya kunskaper och färdigheter! Hur hjälps vi föräldrar och skola åt?
Ju äldre barn, desto svårare för oss föräldrar hänga med. Det är knepigare med avancerad algebra än enkel addition. Därför är jag tacksam för skolor. Där jobbar engagerade lärare som är kunniga i sina ämnen. Piteåskolorna är i världsklass sägs det. Tyvärr sas mycket lite om skolans huvuduppdrag på föräldramötet. I stället fick vi mest höra om olika eländen: droger, känsloproblem, våld, byggarbeten och inlärningshinder.
Men skolans kärna då? Vad ska barnen lära sig, och hur? Hur ska de tränas som medborgare i en värld där viktiga värden står på spel? Här tappade skolan bort sitt uppdrag. I stället gick taltid till polis, fältassistent och elevhälsa (samt teknikstrul). Visst, bra info av kloka personer. Men på ett första föräldramöte vill jag hellre få veta mer om skolämnena än om narkotikahundens träffstatistik.
Vi föräldrar uppmanas vara engagerade i barnens studier. Ja, det var väl därför vi kom? Ett föräldramöte är nog skolans bästa chans att få med oss föräldrar. Så, några tips till nästa gång:
1. Inled med en stolt beskrivning av skolans uppdrag: varför är eleverna där?
2. Låt era skickliga lärare informera om ämnena. Ämnesinnehåll? Mål? Vägen dit?
3. Ge er vision av elevdemokrati (inte bara ”trivselregler”).
4. Sekundärt: presentera elevhälsa, polis, fältassistent. Eller ordna ett separat möte för detta.
5. Skippa detaljer som lika gärna kan postas, till exempel hur man begär ledighet och hittar schemat. Utgå från att vi föräldrar är läskunniga och engagerade.
6. Förbered er med fungerande datorteknik och korrekturläst presentation utan stav- och syftningsfel. Annars ges en känsla av nonchalans. Det sänder fel signaler när vi möts på en skola.
7. Visst, ställ krav på oss föräldrar. Var också ödmjuka med era krav på er själva. Till exempel ”Framgångsfaktorer för studieresultat” inbegriper visserligen frukost, men även saker som läromedel, arbetsmiljö och personal.
Tillsammans hjälps vi åt. Det är så jag tänker om ett möte. Sedan tidigare hjälper jag mitt barn att undvika knark, Stadsberget, mobbning, porr och sen ankomst. Jag åtar mig att stå för frukost, kärlek och god sömn.
Men nu var det skola det handlade om, inte socialtjänst eller polismyndighet. Som förälder är jag stolt och trygg inför mitt uppdrag. Hoppas att skolan känner likadant inför sitt.
Skolan tappar bort sig själv på föräldramötet
Insändarskribenten ger några tips till nästa gång efter det första föräldramötet i högstadiet. (Arkivbild)
Foto: Jens Ökvist/Frilans
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.