Angående artikeln: ”Deras autistiske son misshandlas i skolbussen” i Piteå-Tidningen måndagen den 16 augusti.
Som tidigare Pitebo blir jag bedrövad när jag läser om hur dom vuxna hanterat ”Liam” och hans situation som beskrevs i artikeln i PT. En kille som blivit utsatt för grov mobbning och kränkningar utan att dom vuxna i hans omgivning verkar vilja ta ansvar och agera eller ens bry sig. Jag skäms när jag läser att avdelningschefen för grundskolan påstår att hon och skolan inte har något ansvar när elever mobbas på bussen till och från skolan. Jag undrar hur ledamöterna i barn- och utbildningsnämnden känner sig och jag hoppas politiken och åtminstone någon i oppositionen reagerar i ärendet.
För det första vill jag informera avdelningschefen för grundskolan att även om skolan inte har tillsynsansvar under resan till och från skolan så måste skolan agera om någon utsätts för kränkande behandling i samband med skolskjutsen. Det borde avdelningschefen veta då Skolverket kräver det, just denna del är inte en gråzonsfråga som hon pekar på, det är glasklart. När mobbning upptäcks under skolskjutsen ska skolan aktivera sitt handlingsprogram. Precis på samma sätt som om det skett i skolan. Likadant gäller dom rutiner man har för åtgärdsprogram, både för förövaren och den som blir utsatt.
Det förvånar mig inte att det är just i Piteå detta sker, att ducka för ett sådant ansvar känner jag igen från min egen skoltid i Piteå. Avdelningschefen går nästan så långt att hon lägger nästan hela ansvaret på föräldrarna till dom som mobbar, ”Liams” föräldrar får klara sig själva, och den egna förvaltningen tar inget ansvar. Föräldraansvaret finns alltid men jag tvivlar på att skolan och eventuellt övriga förvaltningar inte haft koll på att saker och ting inte är rätt ställt bland en hel del skolelever, vilket också ”Liams” föräldrar vittnat om. Ända sedan lågstadiet uppges exempelvis en och samma elev ha mobbat ”Liam”.
Att i praktiken skuldbelägga elever som utsätts för mobbning som det blivit i detta fall är vedervärdigt. Dessutom är det förövarnas föräldrar som skolan ska agera kring. ”Liams” föräldrar och alla andra föräldrar vars barn som utsätts för mobbning behöver samhällets stöd för sina barn, inte ytterligare ifrågasättande från myndigheter.
Mobbning och kränkningar är djupt allvarligt. Det ska vara nolltolerans och skolan ska agera med kraft när man upptäcker det, det är något vi i Liberalerna kräver och borde vara självklart. Tyvärr verkar Piteå inte ha kommit så långt sedan jag gick i skolan på 90-talet.
Nu måste politiken, som är ytterst ansvarig för allt som händer i skolan, ta krafttag. Mobbning måste behandlas som det brott det faktiskt är. Varje elev måste kunna gå till skolan på morgonen och utan att känna sig rädd för att bli utsatt för trakasserier, hot eller övergrepp, och om det krävs bör man flytta mobbarna från att kunna göra dessa övergrepp. Barn och utbildningsnämnden i Piteås skyldighet är att skyndsamt kräva en ny snabb utredning och åtgärder för att lösa elevens behov, ni är ansvariga att lösa det som sker på bussen när det handlar om kränkningar och mobbning, ”Liam” måste få kunna ta sig till skolan utan rädsla för att något ska hända honom
Thomas Söderström (L), före detta Pitebo, aktiv skolpolitiker i Luleå och gruppledare för Liberalerna Luleå
Svar direkt:
Thomas Söderström, du skriver i din insändare att jag påstår att vi inte har något ansvar för den mobbade eleven. Det är dock inte något som jag eller någon annan som arbetar inom skolan ska ha sagt. Skolan har ett ansvar och det är mycket tydligt enligt alla lagar, förordningar och styrdokument. Skolan arbetar både främjande och förebyggande för att mobbing och kränkningar inte ska ske och om så sker agerar vi.
Skolan har fullt ansvar för det som sker under skoltid men även ett indirekt ansvar för det som sker på fritiden eftersom det ofta påverkar elevens situation/tid i skolan.
Vi har ett ansvar för att, tillsammans med hemmen, fostra eleverna till respektfulla människor. Frågan som ställdes till mig av PT var huruvida vi har tillsynsansvar för elever på bussen till och från skolan. I mitt svar är jag tydlig. Skolan har inget tillsynsansvar för eleverna under tiden de tar sig till och från skolan. Skolan har inte skyldighet att bemanna alla lokalbussar, skolbussar, länstrafiken eller följa elever till skolan. Däremot är skolan alltid skyldig att arbeta för att främja jämlikhet, likvärdighet och arbeta mot mobbing.
Att vi inte har tillsynsansvaret till och från skolan är inte liktydigt med att vi frånsäger oss ansvaret när elever utsätts för mobbing. Det absolut viktigaste är att komma till rätta med mobbingen så att alla elever kan ta sig till skolan på ett tryggt sätt.
Skolan har handlingsplaner för trygghetsarbetet och ska kraftfullt agera för att mobbing ska upphöra. Det är ett ständigt pågående men också svårt och komplicerat arbete.
Elice Ökvist, avdelningschef grundskola