Vid luciafiranden saknas ofta en plan för hur man ska agera om en brand skulle uppstÄ, ett bra rÄd Àr att inleda sammankomsten med en kort sÀkerhetsgenomgÄng dÀr nödutgÄngarna pekas ut. Viktigast av allt Àr att inte slÀppa in fler personer Àn vad lokalen tillÄter. Skulle ni bli mÄnga Àr det bÀttre att byta till en större eller dela upp sammankomsterna i flera luciatÄg efter varandra för att undvika alltför stor trÀngsel.
Det finns enkla ÄtgÀrder för att brandsÀkra Luciafirandet, enligt Lars Brodin, brandingenjör och expert pÄ Brandskyddsföreningen. Börja med att kontrollera brandskyddet i lokalen innan luciafirandet, se till att dÀr finns bÄde brandfilt och brandslÀckare nÀra till hands om en brand skulle uppstÄ och kontrollera att utrymningsvÀgar, trappor, korridorer mm. hÄlls fria. Utse ocksÄ gÀrna en brandvakt som ansvarar för en första slÀckinsats om olyckan skulle vara framme, sÀger Lars Brodin.
Brandskyddsföreningens bÀsta tips inför lucia:
- Barn och ungdomar bör anvÀnda elektriska luciakronor och ljus.
- Om levande ljus anvÀnds, utse en eller flera brandvakter. Brandvakterna bör befinna sig nÀra scenen och ha slÀckutrustning nÀra till hands.
- Se till att inte slÀppa in fler mÀnniskor Àn lokalen tillÄter och att det finns markerade nödutgÄngar som hÄlls fria.
- Inled gÀrna sammankomsten med en sÀkerhetsgenomgÄng dÀr ni presenterar utrymningsvÀgarna.
- Ha alltid brandslÀckare och brandfilt i beredskap.
- Om möjligt, anvÀnd gÀrna lyktor och ljusmanschetter av icke brÀnnbart material.