Ökat utanförskap bland unga i spåren av Covid-19

Coronapandemins framfart har slagit hårt mot det svenska samhället. Näringslivet har varit under stor press vilket i sin tur bidragit till en ökad arbetslöshet, framförallt bland unga.

"I pandemins spår riskerar arbetslösa unga att hamna i utanförskap vilket kan ge förödande konsekvenser en lång tid framöver", skriver Julia Järnberg, ordförande för Moderat Skolungdom i Norrbotten och Rasmus Olsson, MUF Boden. (Arkivbild)

"I pandemins spår riskerar arbetslösa unga att hamna i utanförskap vilket kan ge förödande konsekvenser en lång tid framöver", skriver Julia Järnberg, ordförande för Moderat Skolungdom i Norrbotten och Rasmus Olsson, MUF Boden. (Arkivbild)

Foto: Isabell Höjman/TT

Insändare2021-03-16 12:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gymnasieskolor och universitet har i stor utsträckning tvingats bedriva fjärr-och distansundervisning, vilket har påverkat många elever negativt med ett sämre studieresultat till följd. 

I pandemins spår riskerar arbetslösa unga att hamna i utanförskap vilket kan ge förödande konsekvenser en lång tid framöver. En gymnasieexamen ger grundläggande förutsättningar för att utvecklas från en skolungdom till en självständig vuxen individ och är vanligtvis ett minimikrav för anställning och inträde på arbetsmarknaden. Dagens gymnasieelever har tvingats studera hemifrån under längre perioder, vilket hos många ungdomar skapat problem med såväl motivation som fokus. Även faktumet att inte vistas i en skolmiljö med tillgång till en närvarande lärare kan bidra till en försvårad skolgång och inlärningsprocess. En annan aspekt är att känslan av ensamhet ökar, då ungdomarna inte får samma möjligheter till social stimulans som på skolan.

Ungdomsarbetslösheten uppgick till 26,1 procent i januari, alltså hela 139 300 individer. Det finns en risk att när pandemin slutligen är över så har vi ett väldigt stort antal Uvas (Unga som varken arbetar eller studerar).

Den sociala delen av att gå till en arbetsplats är betydelsefullt. Något som allt fler kan vittna om efter en period där många tvingats arbeta hemifrån. Genom arbetet lär man sig känna nya människor, bygga relationer och skaffa vänner. Det här är viktigt för våra ungdomar, inte minst för ungdomar med utländsk bakgrund. Ett flertal studier har visat att unga med utländsk bakgrund är överrepresenterade i Uvas-gruppen.” Det är viktigt med sysselsättning, antingen via arbete eller via studier för att minska risken att unga hamnar i ett utanförskap och bidragsberoende.

Socialstyrelsen skriver i en rapport att 40 procent av de 382 000 som fick ekonomiskt bistånd 2019 fick långvarigt bistånd (bistånd över 10 månader) och att två tredjedelar av dessa var utlandsfödda. Behovet av riktade åtgärder är stort.

Pandemin slår extra hårt mot ungdomar. De blir drabbade på flera olika sätt samtidigt. Skolan blir extremt påverkad med distansundervisning, elever når ej de betyg de siktat på, den psykiska ohälsan ökar samtidigt som många av instegsjobben försvinner. Vi har redan nu en hög arbetslöshet bland unga som riskerar att eskalera. Nu krävs en kraftansträngning med riktade åtgärder för att förhindra utanförskap och bidragstagande hos unga.