Min son med speciella behov har haft 14 pedagoger på tre år

"För vår son med dokumenterat särskilda behov, som behöver fasta rutiner och trygga relationer, innebär det att han har tvingats byta avdelning fem gånger på sina tre år i förskolan (med ny personal och nya lokaler). Vi har dokument på att han under dessa tre år har haft inte mindre än 14 fasta olika pedagoger och då är inte det stora antalet vikarier (på grund av långtidssjukskrivningar i ordinarie personal inräknat)", skriver en förälder i Rosvik. (Arkivbild)

"För vår son med dokumenterat särskilda behov, som behöver fasta rutiner och trygga relationer, innebär det att han har tvingats byta avdelning fem gånger på sina tre år i förskolan (med ny personal och nya lokaler). Vi har dokument på att han under dessa tre år har haft inte mindre än 14 fasta olika pedagoger och då är inte det stora antalet vikarier (på grund av långtidssjukskrivningar i ordinarie personal inräknat)", skriver en förälder i Rosvik. (Arkivbild)

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2025-05-14 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Rosvik förskola öppnade upp träskolan under vårterminen 2025 på grund av "ett drastiskt ökande barnantal" (citat av rektor Birgitta Tuveborg i en artikel publicerad i PT).
När nu en stor kull går vidare till förskoleklass väljer man att avveckla verksamheten i träskolan igen efter bara en termins verksamhet. Man väljer att fortsätta driva verksamhet i tillfälliga barackmoduler som är inhyrda och lägger ner verksamhet i lokaler som kommunen äger.
Motiveringen från rektorn är att träskolan ska rivas när den nya skolan ska byggas, men detsamma gäller ju barackmodulerna.
Det finns ingen detaljplan på det nya bygget i Rosvik än, så rivningsarbetet lär nog inte komma igång i närtid. Man är tydlig och snabb med att säga att Rosvik är ett prioriterat område och att det finns andra orter som har det värre.

För vår son med dokumenterat särskilda behov, som behöver fasta rutiner och trygga relationer, innebär det att han har tvingats byta avdelning fem gånger på sina tre år i förskolan (med ny personal och nya lokaler). Vi har dokument på att han under dessa tre år har haft inte mindre än 14 fasta olika pedagoger och då är inte det stora antalet vikarier (på grund av långtidssjukskrivningar i ordinarie personal inräknat).
För vår son innebär det att han blir fråntagen de rutiner han mår bra av och tvingas etablera nya relationer nästan varje termin.
Tänk själv att behöva byta arbetsplats en gång i halvåret.

Vad är det man har prioriterat i Rosvik undrar jag? Inte barnen och inte personalen. 
Vi som föräldrar ser att pedagogerna gör allt vad de kan för att tackla utmaningarna som blir. Man bemöts av ett leende, men man ser stressen som medföljer alla förändringar. Många har tyvärr varit långtidssjukskrivna och när de kommer tillbaka så jobbar de 25 procent. Jag kan bara spekulera att det inte handlar om någon pollenallergi eller febertopp. 

Jag tycker beslutsfattarna saknar fokus när man säger att Rosvik är prioriterat. 

I den tidigare artikeln uttalande sig Tuveborg att hon gjort ett misstag att inte informera samtliga vårdnadshavare med barn på förskolan om omorganisationen. Nu när träskolan åter ska stängas ner har tillvägagångssättet varit identiskt.
En självklar lösning i min mening vore att flytta de barn som tidigare gått på träskolan, och nu går i modulerna, tillbaka till träskolan och avveckla delar om inte hela modulbyggnaden. 
Träskolan har fina lokaler och bra lekområde utomhus, till skillnad mot modulerna som har stängslat in en asfalterad parkering.

Uppgiven förälder

Svar direkt:

Tack för din insändare. Vi har förståelse för att förändringar inom förskolan väcker både känslor och frågor. Vi vill därför ge en bild av de överväganden som ligger bakom besluten.

I Rosvik, liksom i flera andra delar av kommunen, har förskoleverksamheten haft ett ökat tryck. Under en period användes träskolan som en tillfällig lösning, men verksamheten har nu flyttats tillbaka till modulerna, som bedöms vara i bättre skick och mer ändamålsenliga för den dagliga verksamheten. Dessa beslut tas av rektor i samråd med personalen och fastighetskontoret - utifrån personalens och alla barns samlade behov. 

Vi är medvetna om att förändringar ibland kan kännas snabba och att kommunikationen inte alltid upplevs som tillräcklig. Det är något vi tar med oss i det fortsatta arbetet – vi vill förstås att vårdnadshavare i god tid ska få relevant och tydlig information vid förändringar och insyn så långt det är möjligt.

 Att Rosvik är prioriterat innebär inte att allt kan ske direkt, men området är ett av dem vi planerar för. Vi har genomfört en förstudie och arbetar nu vidare med ett helhetsgrepp kring skolområdet. Det handlar om att skapa hållbara lösningar för både förskola och skola, men även att se över trafiksituation och utemiljö. Detta arbete är en del av den strategiska planeringen för perioden 2026–2028. Samtidigt är det viktigt att se till hela kommunen. Behovet av investeringar är stort på många håll – vi har ett brett behov av underhåll efter att flera skolor byggts under samma tidsperiod. Piteå kommun har höjt investeringstakten för att lyfta den fysiska lärmiljön men tills dess att vi är ikapp behöver vi fortsätta att prioritera och väga in alla behov, både akuta och långsiktiga. Rosvik finns självfallet med på prioriteringslistan som en av de förskolor och skolor som vi vill satsa på. 

Anton Li Nilsson, ordförande barn- och utbildningsnämnden
Bo Åström, förskolechef