Utbildningsförvaltningen hade inte rätt att fatta beslut om arbetstidsförkortningen. Granberg säger att ”deras tidigare förmån var ogiltig”. Den har då varit ogiltig i mer än två decennier, märkligt att det tagit så lång tid.
Motiveringen att den tas bort var ”det är inte tillåtet för personalen att gå hem tidigare från arbetet utan att schema-ändring gjorts och man har inte registrerat någon giltig frånvaroorsak och enligt personalavdelningen får det inte läggas schema där alla slutar 13:00 i skolan”.
Förskolecheferna har sett till att personalen alltid gjort tur-byten till den arbetstid som gäller vid arbetstidsförkortning, det vill säga det stämmer inte när Cathrine Granberg säger att ”personal har gått hem tidigare utan att schemaändringar har gjorts och man har inte registrerat någon giltig frånvaroorsak”.
All personal i förskolan (när verksamheten tillåter) har oftast kunnat nyttja arbetstidsförkortningen. De som börjar tidigt har kunnat kortat dagen i slutet. De som börjar senare och ska vara kvar tills alla barnen har gått hem har börjat senare under dagen. Detta har inte påverkat kvalitén på undervisningen i förskolan då vi ofta har haft färre barn, dag före röd dag.
Vi lärare i förskolan lägger vårt schema själv, precis som lärarna i skolan gör. Skillnaden är att när skoldagen är slut för barnen i skolan dag före röd dag går alla hem och det går att schemalägga en kortare dag. Vi lärare i förskolan har inte den möjligheten. Därför blir det extra tråkigt med indragen arbetstidsförkortning.
Cathrine Granberg säger också att det gamla politiska beslutet från 1960-talet är kopplat till att administrativ personal inte får ta in vikarier och behöver man göra en arbetsuppgift efter klockan 13:00 är man skyldig att stanna kvar.
Lärarna i förskolan har många administrativa arbetsuppgifter. ”Administrativ personal” kan jag garanterat skriva under. Vi i förskolan fick inte heller ta in vikarier när vi hade arbetstidsförkortning. Fanns arbetsuppgifter kvar efter 13:00 så måste personalen som hade börjat tidigt stanna kvar eller så kunde personalen som börjat senare under dagen se till att de som börjat tidigt fick sin arbetstidsförkortning, då de har tagit sin arbetstidsförkortning i början av dagen.
Cathrine Granbergs svar och motivering håller inte riktigt. Rätt ska vara rätt.
Lärare/Förskollärare
Piteå kommun har avböjt att kommentera insändaren.